Herøy får ny ordfører:– Kanskje jeg ikke vet hva jeg går til

Prytz om ordførerrollen

FOTBALLPROFIL: Bjørn Prytz blir Herøy sin nye ordfører. (Foto: www.foadesign.no)

Høyre ble det største partiet i Herøy, men fotballprofilen Bjørn Prytz fra Arbeiderpartiet blir ordfører. – Det blir spennende.

HERØY: Etter 16 år med blått har Herøy blitt rødt, gult og grønt. Bjørn Prytz sin konstellasjon med KrF, Sp og Folkelista i Herøy la til rette for et ordførerskifte. 

– Det har vært stressende. Vi er fire partier som har kjempa om forskjellige ombud. Da blir det litt sånn at vi både har måttet gi og ta.

Prytz er muligens først og fremst kjent som en fotballprofil. Han har vært trener for flere fotballag på Søre, deriblant Volda, Bergsøy og Hødd. Nå skal han bære ordførerkjedet. 

– Kanskje jeg ikke helt vet hva jeg går til. Men jeg opplever at vi har et godt samarbeid med de tre andre partiene som er del av avtalen vår. Det blir veldig spennende. 

Lønnslikestilling

Avtroppende ordfører, Arnulf Goksøyr (H), har vært i hardt vær etter uttalelser om lønnslikestillingen i Herøy.

Etter at det kom frem at menn tjente 82 prosent mer enn kvinner i Herøy, stilte Goksøyr til intervju med DN. Der forsvarte han lønnsgapet med at det var et resultat av tradisjonene  i skipskommunen Herøy. 

«Vi har en spesiell næringsstruktur nedarvet gjennom generasjoner. Vi har gode eksempler på at guttene er sjefer på havet, og jentene er er sjefer på land.»

AVTROPPENDE ORDFØRER: Arnulf Goksøyr (H). (Foto: Herøy kommune)

Prytz tar Goksøyr i forsvar. 

– Man må lese det i den konteksten det står i. Alt oppstyret rundt denne uttalsen er litt unødvendig. Når det gjelder «fiskekoner», er det ingen tvil at det er de som har gjort Herøy til det det er i dag. 

Prytz vil likevel arbeide for å rette opp i likestillingsregnskapet. 

– Nå må vi arbeide for at også kvinner skal få muligheten til å utvikle sine talenter, samtidig som vi utvikler skipsnæringen. 

Hjertesaker

Prytz er tydelig på hva som vil stå på agendaen når han tiltrer som ordfører.

– Vi må prøve å lande utbygging av indre havn i Fosnavåg. Vi vil også satse stort på reiseliv og turisme. Gode skoler og eldreomsorg er også viktige saker for oss. 

– Hvordan skal dere oppnå likelønn?

– Ap har gått til valg på å skape faste arbeidsstillinger, spesielt i helsesektoren. Vi tror det kan være en del av løsningen.