Oktober blir psykisk helse-måned i Volda

bernatek og knutsen

OPTIMISTISKE: Lone Ellingvåg Knutsen og David Bernatek ser frem imot psykisk helse-måned i oktober. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse, en årlig markering verden over. I Volda blir dagen utvidet til å vare hele måneden.

VOLDA: Oktober blir måneden for psykisk helse i Volda. Høgskulen og Studentsamskipnaden, i samarbeid med Studentparlamentet og studenthumanisten ved Høgskulen, har utarbeidet et program med arrangementer som på forskjellige måter vil belyse mental helse. 

Hver torsdag vil det bli høstkafé med gratis mat i kantina, i tillegg til foredrag og kurs utover dagene.

Dette årets tema er «Gi tid». Fokuset rettes mot å gi tid til seg selv, til andre og det å være sammen i fellesskap.

Vil fange opp de som føler seg utenfor

David Bernatek, velferdsansvarlig ved Studentparlamentet, sier det er flere grunner til at de har valgt å gjøre oktober til en psykisk helse-måned. Viktigst av alt er å spre tilbudene utover.

– Vi vil jo først og fremst ha tid til mange arrangementer . Men så er det slik at om man har flere tilbud over lengre tid, så vil det være større sjanse for å fange opp de som har det vanskelig. Det er ikke sikkert de er de første som drar på slike arrangementer, og det kan hende de trenger litt tid på seg for å bli med, sier han.

Dette er studenthumanist i Volda, Lone Ellingvåg Knutsen, enig i. Hun legger til at en annen ønsket effekt av å la temaet fortsette hele måneden, er at det vil bli mer synlig og gjenkjennbart og at konseptet kan bygges videre på. 

– 10. oktober ville vært i høstferien, og vi frykter at oppmøtet ville vært dårligere om vi bare hadde hatt noe den dagen. Peder Kjøs var allerede booket til 3. oktober, som også er en torsdag, så da tenkte vi at vi arrangerer noe hver torsdag i oktober, sier hun.

Les også: Lone er Norges første studenthumanist

Åpent og inklusivt

Bernatek forteller at deres langsiktige mål er at campus skal føles mer åpent og inklusivt, og at dette er et godt sted å starte.

– Vi prøver å utvikle campus slik at det blir en dynamisk plass; at skolen ikke blir et stillestående sted når kantina stenger og at vi alltid prøver å få i gang ting for å øke trivselen, fortsetter Bernatek.

– For eksempel, hvis du er ensom, så må du ha et sted du også kan treffe folk. Hvis det ikke er din greie å gå på konsert på Rokken for å møte folk, og du fort blir sittende aleine under forelesninger, så må det finnes noe midt i mellom også. Derfor er det viktig for oss å skape møteplasser for studenter, sier Ellingvåg Knutsen.

Høyt etterspurt psykolog starter det hele

peder
ETTERSPURT: Det er studentene selv som har ønsket Peder Kjøs til Volda. 3. oktober inviterer han til sofaprat på Rokken. (Foto: Anti Brandpeople)

3. oktober kommer psykolog Peder Kjøs med det åpne foredraget «Studietida kan vere fin, og litt forferdeleg» til Volda, og blir den som markerer starten på psykisk helse-måneden. Kjøs, som blant annet er kjent fra NRK-serien Jeg mot meg, ble ønsket hit av studentene og inviterer til sofaprat og foredrag på Rokken.

– Det at Peder Kjøs starter det hele håper vi vil rette oppmerksomhet mot mental helse. Han er et stort navn og vil trekke publikum. Ved at folk får med seg hans foredrag, håper vi de får med seg våre andre arrangementer som kan være litt vanskeligere å markedsføre, sier Ellingvåg Knutsen.

Både før, og under, foredraget med Kjøs vil det være mulig å sende inn spørsmål gjennom en app, slik at man forblir anonym. Bernatek kommer til å være på scenen med Kjøs og stille spørsmålene.

– Jeg kommer til å representere studentene og vil prøve å fange opp hele skolen, og stille spørsmål om problemene som går rundt, avslutter Bernatek.

Arrangementet finner sted den 3. oktober, med oppstart kl. 17.00.