Har aldri sett lignende uvær

Reportasje - Flom Olden

OLDEN: Søndagens uvær satte sine i spor i Olden. (Foto: Privat)

Innbyggerne i Olden forteller litt om dramatikken og følgene etter at bygda sto i flom søndag kveld. 

– Det er helt ubegripelig, at det er mulig at det kan komme så mye stein i den lille bekken her, sier Aslaug Fløtre og peker på samlingen med jord og stein som ligger utenfor huset hennes.

BLE EVAKUERT: Aslaug Fløtre var blant de som måtte evakuere fra huset sitt. (Foto: Henrik Røyne)

Hun var blant de som ble nødt til å flykte fra huset sitt søndag kveld, etter at store mengder nedbør langs hele vestlandet førte til at elvene og vassdragene i Olden flommet over.

Totalt var det 25 personer i bygda som ble bedt om å evakuere hjemme sine på grunn av de store vannmassene. Rundt klokken 09:00 neste morgen ble det imidlertid gitt beskjed om at den verste faren var over, og at innbyggerne kunne dra hjem igjen. 

Til tross for at det ble en noe mer dramatisk helg enn det Fløtre hadde forventet, sier hun at det var betryggende å se at nødetatende raskt kom seg til stedet for å hjelpe til. 

– Det var positivt å se hjelpeapparatet trå til. Jeg føler meg godt ivaretatt, sier kvinnen, som opprinnelig er fra Brumunddal.

Hjalp til med gravemaskinen

Gårdsdriver John Andreas Skarstein var på vei opp for å se til tanten sin den samme kvelden, da han skjønte at noe var i ferd med å skje. Elvedragene flommet over med vann, og rørene var i ferd med å sprette opp fra bakken. 

Han satte til verks med gravemaskinen sin, og holdt på fra klokken åtte til klokken ett på natten med å grave opp jorda for å forsøke å lede vannet vekk fra husene lenger nede i bakken. 

– Hvis jeg ikke hadde hatt gravemaskinen her så hadde det nok blitt vannskader på minst tre av husene her nede, trekker han frem. 

Selv om Skarstein forsøkte å berge alt han kunne, er det likevel omfattende skader i bygda etter uværet i helgen.

Bonden anslår at skadene på kun hans eiendom antageligvis vil koste noen hundre tusen å reparere. Han håper nå at fondet for naturskade kommer til å bidra økonomisk til de som har blitt påvirket av flommen.

– Det er enorme skader flere steder, veien her nede er vekke, så det blir veldig mye arbeid for de som bor her med å rydde opp igjen,  sier han.

MYE ARBEID: John Andreas Skarstein venter at det blir mye opprydningsarbeid på han og de andre innbyggerne i Olden etter flommen. (Foto: Henrik Røyne) 

Vil øke beredskapen

– Vi ser at disse hendelsene skjer oftere, at de er mer omfattende, og at de kanskje kommer på steder der vi ikke forventer at de skal komme, sier ordfører Sven Flo i Stryn kommune. 

Utover det opprydningsarbeidet som nå gjøres på det flomutsatte området, opplyser Flo at det nå skal jobbes videre med beredskapen i forkant av lignende uværshendelser. Blant annet skal det gjøres en kartlegging av elvene og bekkene i kommunen. 

Selv om flomhendelsen uten tvil har vært skremmende for enkelte av innbyggerne i Olden, trekker ordføreren frem at skadene tross alt kunne ha vært verre. 

– Alt i alt er vi veldig glade for at det endte godt, med relativt små materielle skader og uten at menneskeliv gikk tapt, sier han. 

Sven Flo, ordfører i Stryn kommune, er fornøyde med den innsatsen som ble gjort av nødetatene og innbyggerne i Olden under flommen søndag kveld.
GOD INNSATS: Sven Flo, ordfører i Stryn kommune, er fornøyde med den innsatsen som ble gjort av nødetatene og innbyggerne i Olden under flommen søndag kveld. (Foto: Henrik Røyne)

Nærsynet har i tillegg laget reportasje om saken, som man kan se her: 

 

Henrik Hokaasen Røyne

Henrik Hokaasen Røyne

Les flere artikler fra Henrik Hokaasen Røyne.

Studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda