Volda-partiene tar lite stilling til samarbeidsløsninger før valget

Samarbeid, valget2019

UKLART: Elleve partier stiller til valg i Volda, men hvem som vil samarbeide med hvem et spørsmål uten svar. (Illustrasjon: Håkon Kvam Lyngstad)

Partiene er svært hemmelighetsfulle om potensielle allianser før valget. Det kan det være flere grunner til. 

VOLDA: Det ligger an til et spennende valg i Volda førstkommende mandag, og partiene holder kortene tett til brystet om hvem de ønsker å samarbeide med.

Ved forrige kommunevalg gikk Ap, Sp og SV ut med at de ønsket å danne et samarbeid. Dette er ikke tilfelle ved årets valg.

ÅPENT VALG: Cecilie Rørstad (SV) vil ta stilling til mulige samarbeid etter valget. (Foto: Beth-Kajsa Elveos)

Flere å stemme på

Cecilie Rørstad, førstekandidat i Volda SV sier de ikke ønsker å si noe om sine ønsker for videre samarbeid. Dette er delvis på grunn av kommunesammenslåingen.

– Forrige periode gikk vi ut med hvem vi ønsket å samarbeide med, men i år gjør vi ikke det. Begge deler kan fungere fint. Årets kommunevalg blir spesielt, i og med det er flere parti å stemme på. I tillegg er det flere velgere.

Hun sier det blir veldig spennende, spesielt med tanke på den nasjonale debatten som foregår.

– Jeg er spent på å se hvordan den vil påvirke lokalvalget.

ÅPEN DØR: Stig Olav Lødemel (H) sier de er åpne for alle samarbeid. (Foto: Philip Moe Haugland)

Ikke valgt venner eller fiender

Høyreordføreren i Hornindal, Stig Olav Lødemel, sier det er vanskelig å si i forkant av valget hvem de ønsker å samarbeide med.

– Helt ærlig har vi ikke hatt noen dialog med noen. Døra vår står åpen.

Han oppfordrer velgerne til å stemme på det partiet de ønsker skal sitte med ordføreren, og som samsvarer med deres eget politiske syn. 

Ingen videre avtaler

Førstekandidat for Arbeiderpartiet Sverre Leivdal sier det ikke er gjort noe videre avtaler med partiene som har samarbeidet denne perioden.

SAMARBEIDSKNEKK: Sverre Leivdal (Ap) må ta stilling til at tidligere samarbeidsparti ønsker å stå friere. (Foto: Hanne Undem)

– Det er flere partier som ønsker å stå fritt til å forhandle etter valgresultatet, og det respekterer vi.

Han sier seg enig i at det er en uklarhet i hvem som kommer til å jobbe sammen. Likevel har de signalisert at de ønsker et videre samarbeid med partiene fra denne perioden.

– SV og Sp kom godt ut av forhandlingene ved det forrige valget, med flere gode posisjoner.

Dette svarte partiene om samarbeid etter valget

 

Rødt ved Gudrun Kløve Juuhl

– Vi vil helt sikkert samarbeide med de andre på venstresiden. Likevel er det enkelte saker vi ikke er enige i med de andre partiene på venstresiden. Jeg tror Rødt kommer til å samarbeide med parti fra sak til sak. Videre tror jeg partiene har lyst til å gjøre strategiske vurderinger i forhold til hvem som ønsker å samarbeide med. Velgerne får stemme ut ifra partiprogrammene.

 

Sosialistisk Venstreparti ved Cecilie Rørstad

– Vi står jo nærmere de partiene vi har samarbeidet med denne perioden, men det er ikke gjort noen avtaler. Vi er jo et rød-grønt parti som er opptatt av sosialisme og miljøvern, så det er viktig for oss at andre parti møter oss på disse punktene. I enkelte saker som for eksempel ny svømmehall og plassering av nytt kulturhus står vi veldig likt med Ap og Sp. Vi blir nødt til å se hvordan valgresultatet arter seg, det blir veldig åpent.

 

Arbeiderpartiet ved Sverre Leivdal

– Det er ikke gjort noen videre avtale på samarbeidet vi har hatt denne perioden med Sp, V, SV og MDG. Vi har derimot signalisert at vi ønsker et videre samarbeid med partiene fra denne perioden. Det er flere partier som ønsker å stå fritt til å forhandle etter valgresultatet, noe vi respekterer. Derimot ser vi at vi er enige i mange saker, særlig SV og Sp. I tillegg er vi delvis enig med Venstre, men spørsmålet om plassering av nytt kulturhus splitter oss.

 

Senterpartiet ved Sølvi Dimmen

– Vi går til valg på vår politikk. Vi har hatt et godt samarbeid i denne perioden med SV, Ap, V og MDG, så det vil være naturlig å snakke med dem etter valget. Likevel ønsker vi et samarbeid der vi får størst gjennomslag for våre saker. 

 

Miljøpartiet De Grønne ved Øyvind Festø

– MDG sin polise er å ikke gjøre noen avtaler før resultatet ligger klart. Denne perioden har vi vært i koalisjon med Ap, Sp, V og SV, men vi er åpne for andre løsninger. Jeg kan si at det er veldig uaktuelt å samarbeide med Frp og Partiet De Kristne. Det som er viktig for oss er å få gjennomslag for våre saker. I tillegg ønsker vi gode posisjoner for våre kandidater, blant annet plass i formannskapet. Velgerne til den sittende koalisjonen, spesielt Ap, SV og Sp er veldig knytta til hverandre. Stemmer man på partiet som har den beste politikken, blir det litt hipp som happ. 

 

Kristelig Folkeparti ved Arild Johannes Iversen

– Det har vi ikke diskutert så mye. Vi inviterer velgerne til å stemme på partiet, og vet ikke hvem som kommer til samarbeide.

 

Partiet De Kristne ved Erlend Krumsvik

– Vi kommer til å lande på borgerlig side, selv om vi havner delvis mot sentrum. Derfor vil parti som Sp, V, H, Frp og Volda-Lista være aktuelle samarbeidsparti. Vi er imøtekommende og åpne for løsninger mot den politikken vi ønsker. Jeg tror det blir et skifte i politikken fra mandag av. Vi vil sikre en borgerlig seier i Volda.

 

Høyre ved Stig Olav Lødemel

– Helt ærlig har vi ikke hatt noen dialog med noen. Det er vanskelig å gå ut i forkant med strategiske valg, når man ikke vet hvordan resultatet blir. Det er vanskelig for oss å annonsere hvem vi ønsker å samarbeide med. Jeg oppfordrer velgerne til å stemme på det partiet de ønsker skal sitte med ordføreren, og som samsvarer med deres eget politiske syn.

 

Fremskrittspartiet ved Roald Arnold Espset

– Vi ønsker å samarbeide med andre som har tilsvarende politikk, men vi har ikke gjort noen avtaler. Det er kun løst snakk. Det er ingen partier som er utelukket, men det er jo nærliggende å tro at jo større forskjell det er i politikken, vil et samarbeid bli mer utfordrende. Vi må se på det når valget er gjort.

 

Nærnett har ikke lyktes i å komme i kontakt med førstekandidatene for Volda Venstre og Volda-Lista.