Vant suverent med Hødds unggutter

Sander Nyland opprykk

OPPRYKKSKLAR: Selv om Hødd 2 allerede var klare for 3. divisjon ønsket Sander Håskjold Nyland (23) en profesjonell forestilling hjemme mot Langevåg. Foto: Truls Fenre

Sander Håskjold Nyland (23) har ført Hødds rekrutter opp til tredjedivisjon, en liga som nå er spisset til kun seks avdelinger. – Det blir spennende og utfordrende, sier den ambisiøse voldingen. 

Fredag forrige uke var det klart. Hødd 2 rykket opp fra fjerdedivisjon med tre kamper igjen å spille, en målforskjell på 71-16 og bare ett tap. 23 år gamle Sander Håskjold Nyland har hatt hovedansvaret for laget denne sesongen.

– Det er veldig artig. Jeg føler at mye hardt arbeid fra spillergruppa og trenerteamet har lønnet seg. Nivåmessig er det kanskje det største spranget du kan gjøre i norsk fotball. Det kommer til å bli spennende og utfordrende, sier den unge treneren når vi spør om hvordan det er å være klar for tredjedivisjon. 

Nærnett møter Nyland i Høddvoll-huset to timer før hjemmekampen mot Langevåg. En kamp som har liten betydning etter at Volda avga poeng hjemme mot Sykkylven. Da var det ikke lenger teoretisk mulig å ta igjen Hødd 2. Likevel påpeker han, før vi har rukket å komme inn døra, at han håper laget klarer å opptre profesjonelt.

Valgte trenerkarrieren tidlig

Selv om Nyland spilte fotball frem til for tre år siden interesserte han seg tidlig for treneryrket. Han tok trenerstudiet på Norges idrettshøyskole fra 2013-2015, og planen var å spille fotball på Ullern ved siden av studiene. Der fikk han samtidig være trener for aldersbestemte lag. Men så ble han skadet og måtte operere venstrehofta.

– Da tenkte jeg: helsa først, men fotballen er livet mitt. Det å være i et fotballmiljø er veldig viktig for meg. En blanding av at jeg så mine begrensninger som spiller og at jeg var skadeplaga gjorde at jeg heller ønsket å vie livet mitt til trenergjerninga. Etter jeg valgte den veien har jeg lært mer og mer og fått nye utfordringer hvert år. Drivkraften min er at jeg ønsker å bli topptrener. Eller ønsker... Jeg skal bli det.

Nyland har ambisjoner om å nå langt som fotballtrener, men for tiden trives han godt med å ha ansvaret for Hødd-rekruttene. Foto: Truls Fenre

Målet om å bli topptrener er ikke noe som haster. Men han legger ikke skjul på at han ønsker å ta steget opp i klubben – når tiden er inne.

– Jeg trives veldig godt i Ulsteinvik og i miljøet i klubben. Jeg ser for meg at jeg på et senere tidspunkt ønsker å trene A-laget. Det er en målsetning jeg har. Men det må ikke skje i morgen. Jeg må være tålmodig og jobbe hardt for det, så skjer det hvis klubben mener jeg er klar for det.

Har du noen forbilder?

– Jeg er veldig glad i Pep Guardiola. Han er jo en trener som gikk fra et B-lag til et A-lag og har trent veldig store klubber. Jeg liker måten lagene hans spiller fotball på, både offensivt og defensivt. Han er et forbilde.

Se hvordan Nyland beskriver seg selv som trener i Nærsynets reportasje:

Spillermøte

Det er halvannen time til kampstart. Spillerne er på plass og det er en avslappet stemning i rommet. Nyland spøker med noen av dem om den nye sveisen sin. Det er tydelig at det er et godt forhold mellom han og spillerne. Men så skal møtet begynne og han slår om tonen raskt.

«Velkommen til kamp!», sier han med klar og høy røst. På et blunk har det blitt stille og all oppmerksomhet er rettet mot den unge treneren.

«Langevåg. De prøver å spille fotball. Dette er ikke et lag om bare smeller ballen opp.»

Forberedelsene er gjort grundig. På lerretet viser han frem animasjoner av hvordan han vil at laget skal se ut i ulike situasjoner av kampen.

«Få touch, la ballen gå hurtig. La de angre på at de kom hit i dag. God kamp!» Møtet er hevet.

Etter møtet blir en av spillerne sittende. «Hvor er sone 3?» Nyland setter opp kaffekopper og forklarer. 

Dirigerer fra sidelinjen

Så er det tid for kamp. Etter bare seks minutter leder Hødd 2-0. De utspiller Langevåg og viser at de er klare for tøffere motstand neste år. Selv om det starter bra er Nyland ofte ute i teknisk sone og dirigerer rekruttene sine.

«Trekk inn, William! – Aleks, stå opp! Aleks, kom! Bra!»

Det står 2-1 til Hødd til pause. På vei til garderoben diskuterer han omgangen med noen av spillerne. De ser ikke helt fornøyde ut. Etter en strålende start reduserte Langevåg og Hødd klarte ikke lenger spille seg like lett gjennom.

I pausen blir førsteomgangen evaluert og justeringer inn mot andreomgangen diskuteres. Foto: Truls Fenre

Nyland går igjennom taktikken i plenum. Når han er ferdig setter han seg ned og forklarer noen av spillerne hva han ønsker å se mer av. Det er tydelig at han er opptatt av at alle skal forstå han og at de skal ha de beste forutsetningene for å gjøre en bra jobb.

Veiledningen gir resultater

Veiledningen i pausen ser ut til å fungere. Ett minutt ut i andreomgang går de opp til 3-1. Og de hviler ikke på resultatet. Når dommeren blåser av kampen står det hele 6-1. Hovedtreneren har all grunn til å smile. Laget hans rundspilte til tider motstanderne – ikke helt ulikt hvordan laget til Pep Guardiola gjør det i England om dagen.

– Det var en god kamp. Vi snakket om det å være profesjonelle og ha riktig innstilling før kampen. Guttene gjennomførte kampplanen og instruksene på en god måte. Vi vinner svært fortjent og er mye bedre enn Langevåg. Vi viser at nivåforskjellen er sånn som den skal være, sier en fornøyd Nyland etter kampen.