Suveren seier til Stjørdalsøl

Seier til Stjørdalsøl i Hornindal

Jørund og Reimund feirer seieren i NM i hjemmebrygging. Foto: Andreas Håkonsen 

Med lokal kveik og vikingkostymer vant Geving-brødrene fra Nord-Trøndelag juryens gunst under kornølfestivalen i Hornindal.   

I konkurranse med et titalls andre hjemmebryggere i en fullsatt Honndalshall dro Jørund og Reimund Geving seieren i land. For hovedpersonene var ikke det  resultatet gitt på forhånd.   

– Veldig overraskende seier for oss. Vi hadde ikke forventet å komme hit til Vestlandet og vinne med en øl som bryter med mange av tradisjonene her i området.

Reimund ble advart av slekta før han reiste sørover. 

– Jeg har et søskenbarn, som har vært på denne festivalen tidligere, og han sa at «du må ikke forvente at ølet ditt blir likt på Vestlandet» - for til det er det litt for spesielt. Så det var veldig gledelig å vinne her.

Ølet Jørund og Reimund vant med er brygget etter gamle tradisjoner, men med én viktig forskjell fra det ølet de vanligvis brygger. I stedet for den vanlige gjæren, benyttet de en lokal kveik. Kveik er en særnorsk gjærsort med utbredelse primært i områdene Voss, Olden og Hornindal.    

De to blide brødrene håpet på en god kveld og natt videre, og regnet med å få i seg en seiersdram eller to.

Fornøyd arrangør

Dette er kun andre året festivalen arrangeres, men medarrangør og jury-medlem Lars Marius Garshol merker allerede at festivalen vokser.

Lars Marius Garshol var fornøyd med oppmøtet. Foto: Andreas Håkonsen 

– Vi har forhåndsolgt tre ganger så mange billetter i år som vi gjorde i fjor. I år er også programmet utvidet, og vi er dobbelt så mange bryggere som i fjor. Vi har også flere besøkende fra utlandet, blant annet et par bryggere fra Litauen, og folk fra Polen, Canada og USA.  

From USA with love

Ehren Schmidt er opprinnelig fra California, men jobber til daglig med å brygge øl hos Mikkeller Baghaven i København. Han er ekspert på hjemmebrygget øl fra hele verden, men norsk øl var ennå et relativt ubeskrevet blad for amerikaneren. 

– Jeg er her for å lære mer om tradisjonell norsk ølbrygging, og kanskje tar jeg med meg litt kveik tilbake til Danmark for å eksperimenterer med det der nede.

Ehren Schmidt koste seg i Norge. Foto: Andreas Håkonsen

Ehren lot seg imponere av de lokale ølsortene, men også av stedet Hornindal.

– Alle ølene her er veldig unike, og det er vanskelig for meg å beskrive hvor forskjellige de alle smaker. Og tradisjonene bak disse bryggene, virkelig et håndverk som er gått i arv i generasjoner. Dette er ulikt alt annet jeg har opplevd.  I tillegg er Hornindal et fantastisk sted å arrangere en ølfestival, eller bare besøke på ferie.   

Og festival blir det mest sannsynlig også neste år.

– Ja, dette har jo blitt en årlig greie nå, avslutter Garshol.