Balder (7) fikk rollen rett før innspilling

Sju år gamle Balder med i grøsserfilm

I BESTEMORS HUS/BRUKTBUTIKK: Bestemor Vigdis Bjørke og barnebarn Balder Bjørke står bak kassa der innspillingen foregikk. (Foto: Viktoria Hellem-Hansen)

I tre uker har det vært innspilling av en grøsserfilm på blant annet Bjørke. Flere lokale har vært med i innspillingen, og Balder fra Ørsta var en av dem.

Nesten to timer før innspilling manglet filmteamet skuespilleren de opprinnelig skulle ha, men da var Balder en av de som kunne ta rollen.

Han var nemlig i huset til besteforeldrene sine på Bjørke, der noen av scenene i filmen spilles inn.

– Det var enkelt, forteller sju år gamle Balder Bjørke.

– Hva gjorde du?

– Jeg så på ei dame som ikke var så snill, også hvisket jeg «hei». Vi måtte gjøre det flere ganger. Egentlig bare sto jeg der og så på ting. 

Var det litt skummelt?

– Nei.

ENKELT: Sju år gamle Balder synes det var en enkel jobb, men er usikker på om han vil fortsette som skuespiller. (Foto: Viktoria Hellem-Hansen)
 

En viktig rolle

Balder spiller sønnen til en av kultmedlemmene, forteller britiske medregissør Tor Mian og filmfotograf Andy Collier.

BLE SPILT INN HER: I huset på Viddal har mesteparten av innspillingen foregått. På veggen er det flere bilder av hovedrollene. (t.v) filmfotograf Andy Collier, (t.h) medregissør Tor Mian. (Foto: Viktoria Hellem-Hansen)
 

– Han har en liten rolle, men en viktig rolle. Disse kult-medlemmene er fanget i en desperat situasjon som han er en del av, forteller Maien.

Filmteamet har vært på Søre Sunnmøre i tre uker. Der har de blant annet spilt forskjellige scener i Volda, Eiksund, Bjørke og Viddal. Hovedpersonene i filmen bor i huset i Viddal, og der har det vært mest filming. 

– En skrekkfilm for verden, men kanskje en komedie for nordmenn

​Filmen heter «The color of madness» og er en psykologisk skrekkfilm. Det er ikke en slasher-film, som er vanlig for grøssere, ifølge de to. Filmen er en hyllest til forfatteren HP Lovecraft og Cthulu-mytologien. ​​

– ​​​Cthulu er ikke nevnt, men Norge, havet og fjordene passer i det universet. Området er veldig vakkert og vannet spiller en stor rolle i produksjonen, forteller Mian.

PRODUKSJON: Mange hender er i sving når det skal lages film på Søre Sunnmøre. (Foto: Hallstein Mala)

Det er både amerikanske, britiske og svenske skuespillere med i filmen. Flere av de har replikker på norsk. Noen av de, spesielt de amerikanske, var litt bekymret for å ha norsk manus. De fikk hjelp av stemmeskuespillere, og det synes de fungerte bra.

– For oss høres det fantastisk ut, men vi får se hvordan det høres for dere. Forhåpentligvis blir den ikke for dårlig. Det er en skrekkfilm for resten av verden, men kanskje en komedie for nordmenn.

15 statister fra Bjørke har vært med i filmen.

– Alle er oppe tidlig om morgenen og ingen har klaget. Enten så er nordmenn bare veldig hyggelige, eller så er de litt mer harde enn oss, sier Mian.

Andy Collier og Tor Mian
VAKKER NORSK NATUR: (t.v.) Andy Collier og (t.h.) Tor Mian synes dette området passet perfekt for filmen. (Foto: Viktoria Hellem-Hansen)
 

Den siste uken har filminnspillingen foregått fra åtte på kvelden til seks på morgenen. På fredag og lørdag, den siste dagen, filmet de ute og i mørket ved huset på Viddal. De håper filmen blir stor og at alle i området får se den på kino.

PSYKOLOGISK: I følge Mian og Collier skal filmen være mer pyskologisk og creepy enn å by på plutselige overraskelser og blodige scener med mye gørr.
(Foto: Hallstein Mala)

– Vi håper det blir en screening her så snart den er ferdig, forteller Collier.