Ap, Sp og Venstre vinner mest i skolevalget på Søre Sunnmøre

skolevalg2019

BRAKVALG FOR AP: I skolevalget ved Ørsta vidaregåande skule vinner Arbeiderpartiet med 34.6 prosent av stemmene. (Foto: Lene Flataker)

De blå-blå partiene går tilbake i skolevalget på de videregående skolene på Søre Sunnmøre. I Ørsta rykker Venstre fram 17 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2017.

Resultatet av skolevalget er klart, og blant ungdommene på Søre Sunnmøre er det særlig Ap, Sp og Venstre som har økt i popularitet.

Ved Ørsta vidaregående skule rykker Venstre fram hele 17 prosentpoeng, fra 3.7 prosent i 2017 til 20.8 prosent i år. Det utgjør totalt 50 stemmer ved skolen, og det er kun Arbeiderpartiet som er større, med 34.6 prosent av stemmene.

– Vi har god politikk, og tar klimautfordringene på alvor. Samtidig har vi nok hatt noen flinke debattanter ut på skolene, som har hatt fokus på de sakene som er viktige for ungdommene, sier førstekandidat Gunnar Knutsen i Ørsta Venstre.

Tenker annerledes

– Det er veldig positivt å se at Venstre-politikk kan fenge ungdommen. Vi er et liberalt parti som kanskje tenker litt annerledes enn de mer tradisjonelle, sier  Knutsen.

– Tror du det er klimasaken som har utgjort forskjellen?

– Det vet jeg egentlig ikke. Det er nok en totalpakke som gjør det, og flere ting som spiller inn på dette resultatet, sier ordførerkandidaten.

Mens Venstre går fram i Ørsta, har SV gått tilbake 14 prosentpoeng. Også Høyre og Frp går tilbake, mens Sp går frem 5 prosentpoeng. KrF får ingen stemmer.

Pensjonistpartiet får 10 stemmer, og 4.2 prosent av totalen. De er dermed større enn Høyre, som ender på kun 2.5 prosent.

Rød-grønn framvekst i Volda

Mens Venstre øker mest blant ungdommene i Ørsta, ligger partiet relativt stabilt på resultatet av skolevalget ved Volda VGS. Her mottar de 8.5 prosent av stemmene, noe som gir en endring på kun 0.1 prosent sammenlignet med 2017.

I Volda er Arbeiderpartiet og MDG de store vinnerne, og går fram henholdsvis 13.4 og 7.5 prosentpoeng. Også her er Ap det største partiet med 31 prosent av stemmene, mens MDG er nest størst med 16.5 prosent.

Senterpartiet går fram fra 10.5 prosent til 11.9 prosent. Resten av partiene går tilbake.