Skummel sving til besvær i Barstadvik

Skummel sving i Barstadvik

EUROPAVEGNABO: Jan Erik Markstedt har E39 som nærmeste nabo, og har flere ganger opplevd farlige trafikksituasjoner ved huset i Barstadvik. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

Jan Erik Markstedt bor idyllisk i vakre omgivelser ved Barstadvik. En kronglete sving og skumle trafikksituasjoner sørger likevel for visse utfordringer med gårdsdriften.

Landlig og pittoreskt ved E39 ligger gården til Jan Erik Markstedt. Selv om han trives godt med stedet, har han og familien likevel vært nødt til å tilpasse seg livet ved siden av fjorden av europavegen.

– Nå er ungene blitt såpass store at de bor for seg selv. Men da vi kjøpte her for omtrent åtte år siden, valgte vi å bo i Volda med de på grunn av trafikken, forteller Markstedt.

LES OGSÅ: Defekt autovern kan koste liv

Der E39 snor seg forbi huset hans, er mye av trafikken i forbindelse med bil, buss og vogntog. De har som regel enten en ferge de skal nå, eller ligger tett i kø etter ankomst. Dessuten har de det travelt.

– Dette er en skummel strekning. En tidligere grunneier av gården ble påkjørt i svingen her nede for mange år siden da han var ute med tohjulstraktor, forteller han. 

Markstedt håper at strekningen snart kan bli utbedret slik at det blir mer oversiktelig for de som kjører bil - og de gående som må krysse av ulike årsaker. Han har sett flere ulykker og farlige situasjoner i og rundt svingen nedenfor huset hans.

Måtte droppe sau

FERGETRAFIKK: Trafikken som kjører gjennom område kommer ofte i puljer, enten til eller fra ei ferge. Foto: Håkon Kvam Lyngstad

Han har vært vitne til en betongbil som kjørte i grøfta og veltet over i motsatt kjørefelt. I tillegg sier han det er mye hjort som krysser veien, og at en mopedist kjørte på en av de.

– Tidligere drev vi med sauehold. Det var et styr, og ganske skummelt da vi skulle ha dyrene over veien for å beite på andre siden. Nå har vi tatt en pause fra det, forteller Markstedt.

Må tilrettelegges

Markstedt peker på at hvis hans barn skal kunne ta over en gang i fremtiden, bør forholdene på veien nedenfor være mer tilrettelagt for at barn skal kunne gå langs den.

– Vi syns selvfølgelig at denne strekningen skulle vært prioritert å sikre skikkelig, mener Markstedt. 

Blant annet mener han at en busslomme kanskje kunne hjulpet, ettersom det gir kortere gangavstand til kollektiv transport, og ofte også lavere fartsgrense i området. 

Han sendte for noen år siden søknad til Statens vegvesen om å få en busslomme nærmere huset, slik at ungene ikke skulle behøve å gå så langt på den høyt trafikkerte strekningen. Samtidig forstår han at slike ting tar tid. 

– Flere har sagt til meg at jeg bør mase mer om det, men det gidder jeg rett og slett ikke. Jeg håper bare det blir tatt tak i snart.

LES VIDERE: Defekt autovern kan koste liv