Slik er tiggerlivet på Søre Sunnmøre

slik er tiggerlivet på Sunnmøre

STIRRER : Fieraru sitter timesvis å stirrer på koppen mens folk tråkker forbi. Foto: Torgeir Knutsen

I en gammel bil kjører han rundt og tjener til livets opphold med en pappkopp.

Du kjenner han best som «tiggeren». Hans ekte navn er Fieraru Elevetian (55). I en nedslitt Ford Transit (1997) kjører rumeneren rundt på Sunnmøre og spør om myntrestene dine.

– Å få penger på gata eller på butikken er en skamfull ting. Det er nedverdigende. Men behovet og nøden presser meg, sier Fieraru. 

PREGET: Fieraru preger sentrumsbildet  i Volda.      Foto: Torgeir Knutsen

Sterkt samhold 

Han har ikke kommet alene fra Romania. Med seg har han også sin sønn og svigerdatter. De bytter på hvor de skal tigge. Når Nærnett prater med Fieraru, forteller han at svigerdatteren er i Oslo for å tigge denne uken. 

– Jeg har med sønnen min og svigerdatteren min for å skaffe penger. Men til ingen nytte, vi kan ikke en gang samle penger for å dra tilbake til Romania.

- Noen ganger er vi Ulsteinvik og Hareid også, men vi har måttet flytte på oss fordi vi blir kastet bort hele tiden, sier han videre

Tigger for helsen til kona  

Konen til Fieraru ble for noen år siden hjerteopperert. Regningen som kom i ettertid tvang Fieraru og familien hans til Norge for å tigge. Fieraru har alltid regningene og bildene i innerlomma for å minnes hvorfor han er her. 

– 27. oktober i fjor ble kona mi operert, ved et privat sykehus i Bukarest. Operasjonen var vellykket, men nå, et år etterpå trenger hun et nytt inngrep. Det er denne opperasjonen jeg og familien nå har kommet for å tjene penger til, sier Fieraru. 

FAMILIEN: Bilde av familien har han alltid i lomma.   foto: Privat

Dusjer hos fremmede

For at de skal spare mest mulig penger,  har de valgt å bo i bilen. Setene er byttet ut med madrasser. Den trange sengeplassen blir delt på en til tre mennesker, avhengig av hvor de er for å tigge. 

– Vi sover alle i bilen. Dette er huset vårt i Norge. Vi vasker og dusjer oss ved familier til barmhjertige folk, men sjeldent. Det er mange som ikke skjønner at vi er mennesker, sier han. 

HER SOVER DE: I denne bilen tilbringer de nettene sine.           Foto: Torgeir Knutsen

– De tror vi er gatefolk, men dette er ikke sant. Vi har familier vi også, Gud ville vi skulle leve i et fattig land som Romania, forteller han videre. 

Frykter for årstiden 

Fieraru vil ha alle pengene han trenger før han drar fra Norge. Nå som høsten har truffet kysten for fullt blir det en kamp mot tiden. 

– Det har begynt å bli veldig kaldt. Bilen er veldig gammel og dårlig isolert. Vi vil få de pengene vi trenger så fort som mulig slik at vi slipper den verste kulda, forteller Fieraru. 

KJØLIG: Allerede nå sier han at det er kaldt å bo i bilen.                        Foto: Torgeir Knutsen

Frykter å bli ​stemplet 

Fieraru tror at folk i pengenød fort kan gjøre noe kriminelt. Dette er noe av det viktigste for han å poengtere, han vil ikke bli stigmatisert som kriminell. 

– Det er bedre for meg å tigge enn å stjele. Jeg har aldri i hele mitt liv stjålet noen ting, og jeg har heller ikke rulleblad i Romania, sier Fieraru. 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda