Dette er Brasil-prosjektet som flere har tapt tusener på

Flere har tapt tusenvis av kroner på Tor Hallaråkers prosjekter: – Han har jo lurt folk trill rundt, sier en investor Nærnett har snakket med.

Den 31. mai 2017, rundt seks år etter opprettelsen av Network Administration AS, blir selskapet automatisk avviklet og sendt til en advokat for tvangsoppløsning. Grunnen er mangelfull innrapportering av lovpliktige dokumenter.

Tor Hallaråker fikk i løpet av 2013 - 2015 overført over 42 millioner kroner til sin private konto, fra det trønderske selskapet Austad Maskinstasjon AS.

Pengene skulle blant annet brukes til investeringer i Brasil, gjennom selskapet Network Administration AS. Mannen som overførte pengene er nå tiltalt for grov økonomisk utroskap.

Les mer: Slått konkurs - advokat gjennomgår kokursboet 

En annen, mindre investor, velger nå å fortelle sin historie til Nærnett.

– Første og andre året tenkte jeg: «Okei, to år kan det ofte ta før et selskap bygger seg opp». Så begynte jeg å ane uro, sier mannen, som ønsker å være anonym.

ANONYM: Nernett har snakket med en av investorene i Network Administration AS.  Han ønsker ikke å gå ut offentlig, men kan fortelle om hvordan han ble overtalt til å investere av Tor Hallaråker. (Illustrasjonsfoto: Nernett)

– Ba meg slette dokumentene

– Jeg fikk beskjed av Tor om at alle filene jeg hadde fått måtte slettes. Men jeg ble mistenksom og tenkte at når han ber meg om å slette noe, så tar jeg vare på alt, forteller investoren.  

Bla deg igjennom bildeserien øverst i saken for å se brosjyren som skulle selge prosjektet inn til investorene.

SKULLE SLETTES: Investoren mottok mange dokumenter om prosjektene, de fikk han senere beskjed om å slette. Nernett har fått tilgang til flere av dokumentene. (faksimile)

Personene bak Network Administration AS

Selskapet ble stiftet av Tor Hallaråker fra Volda, Tor Erik Nilsen og Olav Fure. Hallaråker brukte lenge selskapet til å samle investorer fra ulike steder. Han sier til dem at selskapet skal bygge opp infrastruktur i Brasil, i forbindelse med at landet skulle arrangere fotball-VM i 2014 og OL i 2016.

Les mer: Overførte over 42 millioner - skulle gå til brasilprosjekt

Nærnett har kommet i kontakt med en av dem som gikk inn med penger i selskapet. Han forteller at han er lei av hvordan Hallaråker «sniker seg unna», som han kaller det. 

– Det er surt å tape penger, for jeg anser jo de pengene som borte. Jeg blir forbanna, for jeg har blitt lurt trill rundt av en jeg har vist tillit til, og av en jeg burde kunne stole på, sier investoren.  

Les mer: Skjulte millioner og tause aksjonærer

Nærnett har vært i kontakt med Tor Hallaråker, men han har ikke svart på Nernett sine henvendelser i forbindelse med konkursboet. 

Slik solgte han prosjektet inn

– Hallaråker lurte først på om jeg ville investere i brasilianske eiendomsprosjekter. Jeg sjekket det opp med folk i utlandet som ba meg holde meg unna, sier investoren.

UTLANDET: Tor Hallaråker samlet investorer til prosjekter i Brasil. Flere har tapt store beløp på investeringene. (Foto: Arkiv)

Så kommer Hallaråker med et nytt tilbud, et selskap som skulle satse på infrastruktur og telekommunikasjon.

– Jeg hørte mye om at det var så mye ny, norsk teknologi som skulle inn i Network Administration, sier investoren til Nærnett.

I en epost til investoren skriver Hallaråker at han har hyret inn en arbeider som skal lønnes, og at prosjektet er solgt til myndighetene i Brasil. Det var også statsobligasjoner som skulle sikre investeringene.

Han velger å kjøpe seg inn i Network Administration AS. Investeringen skal gi god avkastning, men han ser aldri mer til pengene.

Network Administration opprettes

For å tiltrekke seg investorer for prosjektene opprettes Network Administration AS. I Brønnøysundregisteret har selskapet oppført at de skal drive med:

«utvikling og salg av telekomutstyr fortrinnsvis mot utlandet, samt salg av varer og tjenester fra egne lokaler...»

Selskapet er registrert med elleve aksjonærer, inkludert Hallaråker, og har adresse i Volda. En av de andre er Tor Erik Nilsen, en mann som lenge har vært en forretningspartner av Hallaråker.

KONKURS: Network Administration AS gikk konkurs i vår. Konkursboet blir nå gjennomgått av advokat Cathrin Lid Heilund. (Faksimile: Brønnøysundregistrene)

Nærnett har vært i kontakt med flere som har investert i prosjektet. Flere av dem uttrykker klar misnøye over måten pengene har blitt forvaltet på, men ønsker ikke å stå frem i offentligheten.

Investerte over 42 millioner 

Tor Hallaråker kontakter også Nils Olav Folladal, fungerende daglig leder i Austad Maskinstasjon AS, og får ham til å overføre penger fra bedriften. Samlet overfører han over 42 millioner kroner til Hallaråkers private konto.

Les mer: Anser pengene som tapt - føler seg sviktet 

Det er usikkert hvor disse pengene har tatt veien. Daglig leder i Austad Maskinstasjon AS har tidligere uttalt til Nærnett:

– Jeg har aldri sett noen form for tilbakebetalingsavtale. Jeg vet ikke hvorfor, det var ikke jeg som hadde kontakt med Hallaråker. Det var sikkert jeg som hadde ansvaret, men det er ikke jeg som har stått for det her.

Politiet etterforsker fortsatt om pengene ble brukt til et reelt prosjekt.

Les mer: Mottar informasjon fra brasilianske myndigheter 

– Jeg skjønner at noe er galt

Det går lang tid fra investorene overfører penger til de hører mer om selskapet, og fra Hallaråker. Aksjonæren Nærnett har snakket med forteller at Hallaråker etterhvert kommer med unnskyldninger om hvorfor det tar så lang tid.

Her forteller han om da han skjønte at noe var galt:

I lydopptakene er investorens stemme anonymisert. 

Fotball-VM og OL 2016, som var en viktig faktor for at Network Administration AS skulle drive forretninger, blir arrangert. Investoren har på det tidspunktet ennå ikke fått noen avkastning, og han vet fortsatt ikke om selskapet har gjort noe konkret i Brasil. Etter at han kontaktet Hallaråker, fikk han beskjed om at Brasil også trengte utbygging etter mesterskapene.

– Det kom en million forklaringer om hvor fantastisk prosjektet var, og hvorfor det nå var utsatt. Da det ikke kom inn noen inntekt, og investoren hørte at det var store penger andre steder, som i Brasil og Miami i USA, da skjønte jeg at alt ikke var som det skulle, forteller investoren.

– Han har jo lurt folk trill rundt

– Det kan være en kombinasjon av at han er en dårlig forretningsmann og det at han prøver å lure folk. Han har en utdannelse, og han er ikke dum, sier investoren.  

Flere ganger har investoren prøvd å kontakte Hallaråker. Da blir han møtt med svar om at Hallaråker enten er på reise eller at han ikke har tid til å snakke.

Les mer: Hallaråker stifter bordtennisklubb for Ørsta og Volda

– Jeg tror han har gjemt seg litt bak bordtennisklubben. Han har vært «opptatt» med mange idrettsarrangement, og sier derfor at han ikke har hatt tid til å snakke, forteller investoren.  

Tapte tusenlapper

Investeringer går ikke alltid som planlagt. Uten håndgripelige bevis på at noe ulovlig har skjedd, mener investoren at det er vanskelig å gå videre med saken.

– En sum på 100.000 kroner er mye penger, misforstå meg rett, men det er ikke så mye penger at man kan begynne å engasjere advokater. Man skjønner jo hva som har skjedd, men en annen ting er om det er juridisk håndgripelig. Da koster det såpass mye penger å gå inn med advokater, at man tenker at det får gå, sier investoren.


Tor Hallaråker har ikke ønsket å kommentere saken ovenfor Nernett.