Stor skredfare på Søre Sunnmøre i påsken

Skiløpere i snødekt landskap

KAN BLI FARLIG I PÅSKEN: Det er stor fare for snøskred i påsken på Søre Sunnmøre. (Foto: Tormod Utne)

Faren for snøskred på Søre Sunnmøre er på en høy tre av fem på skalaen de neste dagene, og i påsken kan det bli farlig å ferdes i fjellene.

Varsom.no har ikke tall på hvor stor faren blir i påsken, men denne uken har faren vært oppe i så høyt som fire av fem på skalaen, noe som tilsier stor skredfare. De siste par dagene har derimot faregraden sunket ned til tre.

Ifølge varsom.no har det vært mye snøfall og vind på Sunnmøre fram til onsdag, og det ligger nå mye nysnø i regionen. 

stigloelandfriluft
FARLIG FØRE: Stig Løland advarer mot de bratteste stedene. Foto: Patrick Hansen

– Det er en ganske ugunstig situasjon nå. Jeg blir ikke overrasket om noen blir tatt av skred i påsken, sier Stig Løland, lektor i friluftsliv ved Høgskulen i Volda.

Det meldes også at man burde unngå å ferdes i skredterreng som er brattere enn 30 grader, og i utløpsområder. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn på fare, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind, og i perioder med temperaturstigning.

– Det beste er å holde seg unna de bratteste stedene. Det vi hadde trengt nå er mye nedbør og mildvær, men det ser ikke helt ut som det blir det framover, fortsetter Løland.

Man kan holde utkikk etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene er et typisk faretegn.

– Flakskred står for 99 prosent av skredtilfellene. Flakskred oppstår ofte på grunn av lange kuldeperioder med så lave temperaturer som ned i ti minusgrader, som vi har hatt på Søre Sunnmøre i det siste.

– Jo slakkere du går, jo tryggere er du, avslutter Løland.