Beboere må flytte og ansatte er oppsagt: – Uvissheten er det vanskeligste

Søre Sunnmøre asylmottak legges ned

MÅ FLYTTE FRA LIVET I ULSTEINVIK: (t.v.) Tvillingene Efrat Melaku og Barok Melaku, mor Aster Beihu og Natan Melaku må flytte fra asylmottaket Søre Sunnmøre. (Foto: Ina Christin Løvseth)

150 mottak har blitt lagt ned over hele landet de siste tre årene. På Søre Sunnmøre asylmottak i Ulsteinvik har beboerne og ansatte fått beskjeden om at driften avvikles i desember.

Det er tung stemning på Søre Sunnmøre asylmottak. For noen dager siden fikk 169 asylsøkere og flere ansatte beskjed om at mottaket i Ulsteinvik skal legges ned. 

Aster Beihu og de tre barna hennes, tvillingene Efrat og Barok på elleve, og sju år gamle Natan, har bodd i Ulsteinvik i to år.

– Jeg trives veldig i Ulsteinvik, forteller tvillingsøster Efrat.

TENKER PÅ BARNA: Aster Beihu forteller at barna ikke ønsker å flytte fra Ulsteinvik. (Foto: Ina Christin Løvseth)

For fire år siden kom familien til Norge fra Etiopia. De har tidligere bodd på et asylmottak i Sør-Trøndelag. 

– For barna er Ulsteinvik det beste. Skolen er veldig liten og alle er gode venner, sier mor Aster.  

Om dagene går barna på skole, besøker vennene sine og drar på fritidsaktiviteter. Tvillingene går på taekwondo, mens lillebror Natan spiller fotball.

– To ganger har Natan våknet om natten og spurt meg «er det riktig at mottaket blir stengt? Jeg har bestevenner jeg er veldig glad i. Jeg vil ikke», sier Aster. 

Nå er dagene vanskelige siden de må forberede seg på å flytte.

– Når skal det skje, spør en fortvilet Barok. 

TUNGT: Barok Melaku (11) synes det er tungt å måtte flytte fra vennene sine i Ulsteinvik. (Foto: Ina Christin Løvseth)

Uvissheten er det vanskeligste

– Foreldrene tok det tungt da de fikk beskjeden. De tenker på barna sine og det nettverket som de har skapt her i Ulsteinvik, sier Malene Sunde.

ERFAREN: Malene Sunde har jobbet ved mottaket i Ulsteinvik i 3 år, og 4 år ved mottaket i Volda. (Foto: Ina Christin Løvseth)

Hun jobber som returrådgiver på Søre Sunnmøre asylmottak. Kontrakten til mottaket går ut 1. desember og beboerne må ha flyttet ut til da.

– Barna forstår ikke hvorfor de må flytte til en ny kommune. De vet ikke hva de går til enda. Uvissheten er nok det vanskeligste, sier Sunde. 

Selv om dette ikke er en ønsket situasjon, håper hun at det vil gå bra for de aller fleste.

– Jeg tror mye vil ordne seg så lenge foreldrene klarer å være der for barna. Det tror jeg de gjør, men tiden vil vise hvilken effekt dette kan få.

– Sengeplasser må henge sammen med antall beboere

Regiondirektør i region Midt-Norge UDI, Rune Vordahl, sier det er umulig å stoppe at kontrakten går ut, og at det er spesielt to forhold som gjør at det ikke er mulig.

– Det første er at ankomsten til Norge er såpass lav, så må vi ned i mottakskapasitet. For det andre har vi ikke lenger en avtale med Søre Sunnmøre. De to tingene gjør at det ikke blir noen videreføring av kontrakten. Men mottaket kan komme inn når vi lyser ut nye kontrakter med anbudskonkurranser etter rammeavtaler, forteller Vordahl. 

UMULIG Å STOPPE KONTRAKTEN: Regiondirektør i Region Midt-Norge UDI, Rune Vordahl sier det ikke er mulig å stoppe kontrakten. Foto: UDI

Anbudskonkurransen skulle egentlig vært lyst ut i sensommer, men er forsinket. Mottaket kan dermed åpnes igjen dersom de vinner anbudskonkurransen som UDI står for. Dette vil ikke være klart før til våren 2020. 

– Det kan være en mulighet at de må flytte ut og tilbake. Sånn blir det bare den gangen her. Det er en kabal som må gå opp, forteller han.

Skal flere mottak legges ned etter en ny anbudsrunde?

– Sengeplasser må henge sammen med antall beboere. Det er veldig vanskelig å spå ankomstbildet fremover, men slik det ser ut nå skal vi videre ned i antall mottak. 

Alle ansatte mister jobben

Ann-Ingvill Tødenes er mottaksleder på Søre Sunnmøre asylmottak. Det at mottaket kanskje kan få åpne igjen til våren gjør situasjonen litt vanskeligere. 

– Vi føler oss litt i skvis i en prosess som kunne ha vært unngått dersom det ikke hadde vært noen forsinkelser med kontraktene til UDI. 

TIDEN FREMOVER: – Vi skal tømme mottaket, si opp alle avtaler, rydde, vaske og stenge ned- når beboerne har fått sitt, sier Ann-Ingvill Tødenes. (Foto: Ina Christin Løvseth)

Hun forteller at det er vanskelig med tanke på alle beboerne som nå må ut.

Tror du beboerne kan flytte tilbake dersom mottaket får fortsette?

– Dersom noen har sterk tilknytning og veldig gjerne vil tilbake håper vi jo at det kan bli mulig. Men mest sannsynlig så vil vi få nye beboere. 

Tødenes, som selv har jobbet ved mottaket i 16,5 år, forteller at mange av de ansatte mest sannsynlig ikke kommer til å fortsette dersom mottaket blir åpnet igjen.

– Vi er oppsagt. Dersom mottaket får starte opp til våren igjen, er det ikke den samme kompetansen som kommer til å fortsette. Vi kan jo ikke sitte ventende og håpe på at vi kanskje får fortsette.