Enklere sortering med rød boks

Sortering rød boks

Snart vil alle ha en slik rød boks hjemme FOTO: Petter Sandvik, VØR

Sortering av farlig avfall og små-elektrisk utstyr skjer fra nå av hjemme i din egen bolig, denne sorteringen skjer i røde bokser som VØR (Volda og Ørsta Reinhaldsverk IKS) startet å dele ut tirsdag.

Vet du hva som skal i de røde boksene? Test din kunnskap nederst i saken

Selv om boksene leveres ut nå, er det ikke alle som vet hva som skal kastes i dem. 

Nærnett tok en prat med folk i Volda om de har fått utlevert en rød boks, og om de vet hva som skal sorteres i boksene. 

Sindre Leivdal (35)

– Nei, har ikke fått rød boks. Vet ikke hva som skal i boksene, matavfall?

Steinar Eiksund (70)

– Nei, har ikke fått rød boks. Regner med at det skal matavfall i de. Nei, jeg aner ikke.

Atle Dusland (69)

– Jeg har ikke fått en, men hørt om dem. Farlig avfall som malingsrester er det som skal i boksen.

Viktig gjenvinning

 Kommunikasjonsrådgiver i VØR, Petter Sandvik, forteller til Nærnett at det er tre grunner til at VØR deler ut de røde boksene.

– Mye av dette avfallet havner i restavfall til brenning, noe havner i naturen og det er ikke bra, og det er mye i småelektrisk utstyr som kan og bør gjenvinnes. Mobiler er spesielt noe som bør gjenvinnes da de inneholder mange materialer som er viktige å bruke igjen.

17 000 bokser

Alle abonnementer i Volda og Ørsta Kommune blir å få utdelt en rød boks hver. Planen er at boksene skal være levert ut i løpet av månedsskifte april/mai. I en pressemelding sier VØR at 18 boliger i Ørsta var de første til å få utlevert boksen sin. 

– Folk skal ha dem hjemme og de har barnesikring hvor to låser må trykkes inn for å få opp lokket. For å tømme dem kan folk komme på stasjonen med den fulle boksen og få med seg en tom hjem, forklarer Sandvik.

VØR har kjøpt inn ca. 17 000 bokser, dette vil si at alle de 8500 abonnementene får en boks hver, og kan skifte ut til en ny en når den første er full. VØR planlegger å ha en dag på våren og høsten hvor de drar ut og henter boksene, og leverer ut nye. I år er første henting til høsten.

Test din kunnskap om avfall: