Sunnmørsk er "eit fole mosk"

Språkforsker på språkprøve

Det finnes ulike dialektord rundt omkring i Norge, og Sunnmøre er ikke et unntak. Illustrasjon: Håkon Kvam Lyngstad

Sunnmøre har mange spesielle ord og uttrykk. Det er ikke alltid lett å holde styr på alle, selv for en språkforsker.

I Norge har vi mange dialekter. De kan ha store variasjoner og sier mye om hvor du er fra i landet. Vi bestemmer oss for å finne ut litt mer om den sunnmørske dialekten, og tar i den forbindelse kontakt med språkforsker Arne Torp.

Vi spør Torp om han har et spesielt ord fra Sunnmøre som han liker ekstra godt. Etter litt latter trekker han frem ordet «fole» som et interessant ord. Dette er et forsterkningsord som blir brukt på Sunnmøre, forklarer han. Torp selv mener ordet ser veldig romsdalsk ut.

– Du skulle forventa det het «fore» på Vestlandet. Det kan se ut som et importert romsdalsord, bare med tynn L, og det er litt artig, sier Torp

Vi tester Arne Torp

Når vi allerede er inne på morsomme ord fra Sunnmøre, drar vi i gang en liten quiz for å teste språkforskerens kunnskaper om sunnmørske ord og uttrykk. Dette viser seg å bli en utfordring, selv for en ekspert. Det første vi spør om er «eit fole mosk», som betyr noe slik som «et forferdelig styr».

– Fole var jo det jeg nettopp snakket om, men det siste ordet skjønner jeg ikke, forteller Torp.

Han understreker at det ikke er så lett å høre alt over telefonen, noe som kan forklare hvorfor han sliter litt gjennom quizen. Det neste vi spør om er rabbestappe, som på sunnmørsk betyr kålrabistappe. Etter et par gjentakelser av ordet over en litt tvilsom telefonlinje gir vi Torp fasiten.

– Åja, rabbestappe. Rabbe er kålrabi ja, det er jo siste leddet i det sammensatte ordet kålrabi, som da blir rabbi, utbryter han.

Vi avslutter spørsmålsrunden med ordet «trefså». Det betyr traktene. Også her må vi gjenta oss selv et par ganger. Vi prøver å kaste ordet litt frem og tilbake, men finner ut at det ikke er så lett å ha en dialektquiz over en dårlig telefonlinje. Når Torp får vite hva det betyr kan han fortelle oss at joda, trefs istedenfor trakt er vanlig.

Dialekten i forandring

Når vi spør Arne Torp om det er noen dialektforskjeller innad på Sunnmøre, blir Ålesund fort dratt opp som et eksempel. Han kan fortelle at dialekten i Ålesund markerer seg ved å være mye mindre «sunnmørsk». Videre opplyser han at dialekten er i forandring.

– Det som forandrer seg i Ålesund er at det blir litt mer «nordlig», altså litt nærmere romsdalsk og trøndersk, sier Torp.

Han runder det av med å forklare at Sunnmørsk ellers er veldig typisk vestlandsk.