– Et nytt velferdstilbud for studentene

Lone Ellingvåg Knutsen, Studenthumanisten ved Høgskulen i Volda Foto: Tone Solhaug

NORGES FØRSTE: Lone Ellingvåg Knutsen var Norges første Studenthumanist da hun ble ansatt ved Høgskulen i Volda.  (Foto: Tone Solhaug)

Allerede to uker etter skolestart merker Studenthumanisten ved høyskolen at det er behov for det nye samtaletilbudet.

I sommer ble Lone Ellingvåg Knutsen fra Ørsta ansatt ved Høgskulen i Volda som den første studenthumanisten i Norge. Det skjedde i samarbeid med Humanetisk forbund (HEF), Studentparlamentet og Studentsamskipnaden i Volda. 

– Det er bare to uker siden skolestart og det er allerede flere som har tatt kontakt med meg og jeg merker at det virkelig er et behov for velferdstilbudet, forteller Knutsen til Nærnett. 

Ørstingen har en master i Rådgivningsvitenskap fra NTNU i Trondheim og har tidligere jobbet som studentveileder og kursleder for HEF for konfirmanter.

Hun har også en videreutdanning  i filosofiske, etiske og eksistensielle dialoger fra det Teologiske Fakultet ved UiO.

Et lavterskeltilbud

– Jeg ønsker at Studenthumanisten skal være et lavterskeltilbud for studenter som trenger noen å prate med.

Studenthumanisten er først og fremst et samtaletilbud med en humanistisk livsveileder for studentene. Det er meningen at hun skal fungere som et supplement til Studentrådgiveren ved Studentsamskipnaden i Volda. Det er et eksistensielt omsorgstilbud og er et humanistisk alternativ til tilbudet som man har hatt med studentprester.

Lone Ellingvåg Knutsen, Studenthumanisten ved Høgskulen i Volda, Foto: Mia Sandnes Nilsen
SAMTALER: Hos Studenthumanisten kan man komme for samtaler, Lone Ellingvåg Knutsen. Foto: Mia Sandnes Nilsen. 

Knutsen poengterer at det er helt naturlig å ha det vanskelig til tider uten at man er syk. Nye studenter er en spesielt sårbar gruppe, fordi de ofte har et mindre nettverk når de kommer til studieplassen sin.

– Likevel er det viktig at man skal kunne ta tak i problemer og ha noen å prate med. 

Knutsen forteller at det ikke finnes noen begrensninger for hva man kan komme å prate med henne om, selv om hun er en humanistisk livsveileder. Det skal heller ikke være noe hinder for å komme å prate med henne dersom man har religiøs bakgrunn. 

Mange planer 

Ensomhet er et tema Knutsen har lyst til å sette fokus på og jobbe mye med i den nye stillingen, og hun har allerede vært med på å planlegge flere arrangementer utover høsten. 

– I fadderuka hadde vi «speedfriending», som er litt det samme som «speeddating», bare at man blir venner. Det ble en kjempesuksess!

Hun ønsker å skape arrangementer som kan fungere som møteplasser for studenter der det er en lavterskel for å bli kjent og diskutere meningsfulle temaer. Allerede tirsdag 3. september arrangerer hun «Kjærleikscafé» på Kaarstadstova der studenter kan komme å bli kjent og diskutere hva temaet kjærlighet er.

10. oktober er den internasjonale offisielle dagen for psykisk helse. Ellingvåg Knutsen skal bruke måneden på å planlegge arrangementer ved høyskolen, som skal ta opp ulike temaer når det kommer til psykisk helse.

Framover blir det viktig for henne å bli enda mer synlig og tilgjengelig for studentene på campus slik at flere skal få vite om tilbudet. 

– Jeg kommer til å være aktiv på sosiale medier. Det skal bli en plattform der studenter kan kontakte meg for samtaler, men også komme med ideer til hva jeg kan gjøre for de.

Et nytt konsept

Studenthumanisten er et helt nytt konsept og et satsingsområde for HEF som skal fungere som et velferdstilbud for studentene. Knutsen var både den første og en stund også den eneste Studenthumanisten i Norge.

Human-Etisk Forbund har nå ansatt en humanistisk livsveileder til, og det er en plan om at han etterhvert skal bli studenthumanist for studentene ved NTNU i Trondheim.

– Vi håper at humanistiske veiledere etter hvert skal finnes alle plasser der de trengs.