Ordførerne i Ørsta og Herøy har lønn på over én million kroner

Tjener mer enn ordføreren i Norges nest største by

MILLIONORDFØRERNE: Stein Aam (t.v.) i Ørsta og Arnulf Goksøyr i Herøy er blant de best betalte ordførerne i Norge. BILDER: Fotomontasje, Nærnett (arkiv) og Herøy kommune.

To av ordførerne på Søre Sunnmøre har høyere lønn enn ordføreren i Norges nest største by. Stein Aam i Ørsta og Arnulf Goksøyr i Herøy tjener over én million kroner.

Det viser oversikten over alle ordførerlønningene i Norge, som Nettavisen presenterte tidligere denne uka. 

Ordfører Stein Aam i Ørsta (Sp) tjener 1.075.000 kroner i året. Ordfører Arnulf Goksøyr (H) i Herøy følger like bak, med en årslønn på 1.065.713 kroner.

Til sammenligning tjener ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) i Bergen 1.059.895 kroner. 

Aam og Goksøyr havner blant de best betalte ordførerne i Norge, på henholdsvis 27. og 29. plass.

SE HVA ALLE ORDFØRERNE PÅ SØRE SUNNMØRE TJENER 

Klikk på bildet under. Hold over kommunevåpnene for å lese mer:

– Må akseptere den lønna jeg har

– Jeg mener lønna er for høy, sier ordfører Stein Aam i Ørsta til Nærnett.

– Du er en av to ordførere på Søre Sunnmøre som tjener mer enn ordføreren i Norges nest største by, Bergen. Hvorfor skal ordføreren i Ørsta ha så høy lønn?

– Ordførerlønna har vært oppe til diskusjon flere ganger, også da jeg ble ordfører. Det er ikke tvil om at Ørsta har en godt betalt ordfører. Jeg mener lønna er for høy, og at vi burde se den på lik linje med det stortingsrepresentanter tjener. Dette forslaget ble nedstemt i kommunestyret. Da må jeg akseptere den lønna jeg har.

Aam sier at ordføreren sin lønn er fastsatt i kommunestyret, og at den sist ble justert for et halvt år siden.

– Ordførerens lønn skal være lik lønna til rådmannen. Det har kommunestyret bestemt, sier Aam.

– Hvorfor aksepterer du at ordførerlønna er så høy som den er?

– Jeg er vant til å jobbe ganske tøft, også fra tiden før jeg ble ordfører. Som ordfører jobber jeg døgnet rundt. Men jeg synes lønna er for høy, avslutter Aam.

Forhandler ikke om lønna 

Nærnett har vært i kontakt med ordfører Arnulf Goksøy (H) i Herøy. 

Vi sendte han følgende spørsmål:

• Du er en av to ordførere på Søre Sunnmøre tjener mer enn ordføreren i Norges nest største by, Bergen. Hvorfor skal ordfører i Herøy ha så høy lønn?

• Trenger ordførerlønna å være så høy som den er?

• Hvordan er ordførerlønna fastsatt i kommunen?

• Når ble ordførerlønna sist justert i kommunen?

Han svarer følgende i en mail til Nærnett:

"Vi har en fast godtgjørelse i kommunen. Det er vedtatt av det forrige kommunestyret, og er ikke noe ordfører forhandler om. Ordførerlønna justeres årlig i henhold til grunnbeløpet i folketrygda. Kommunestyret har vedtatt at lønnen fastsettes med elleve ganger grunnbeløpet i folketrygden." 

Volda-ordfører tjener minst i landet

Nærnett har tidligere omtalt de høye ordførerlønningene..

Ordfører Jørgen Amdam (Ap) i Volda er den ordføreren som tjener minst i landet. Amdam har en 70 prosent stilling som ordfører, i tillegg til andre lønnede stillinger. 

– Generelt skal lønna til ordfører være hundre prosent av lønna til en stortingsrepresentant, 956.463 kroner, sier personalsjef Berit Lyngstad i Volda kommune til Nærnett.

LES OGSÅ: Store lønnsforskjeller blant ordførerne på Søre 

Den høyeste ordførerlønna i Norge har ordfører Tom Staahle (Frp) i Ullensaker kommune i Akershus. Han har en inntekt på 1.404.900 kroner.

Bak ham kommer landets eneste SV-ordfører, Marianne Borgen i Oslo. Hun tjener 1.365.000 kroner.

Nyhetsredaktør  Erik Stephansen i Nettavisen begrunner publiseringen av ordførerlønningene med at det er av demokratisk interesse.

– Opplysninger om hva ordføreren i din egen kommune tjener, er jo bare verdifull i den grad du kan sammenlikne med andre kommuner. I vår oversikt kan alle gjøre sine egne søk og sammenlikne med hvem de vil, sier Stephansen til Nettavisen.

Hva mener du om ordførerlønningene?
For høy
For lav
Vet ikke