Søt musikk fra UKM Ørsta/Volda

Med musikk og kunst på Ørsta kulturhus fikk ungdommen fra Ørsta og Volda demonstrere hva de er gode for. Nå skal noen av dem opp og vise seg på fylkesnivå. 

Karpe Diem, Odd Norstoga og Tone Damli Aaberge har alle stått på en UKM-scene da de var yngre. Det er en landsomspennende, men også lokal, organisasjon som oppmuntrer ungdom til å møtes og til å dyrke sine interesser innen musikk, kunst og sceneopptreden. 

Det er i denne sammenheng det ble avholdt forestilling på Ørsta kulturhus. Lokal ungdom mellom 13-20 år bydde opp til et variert show som var til stor begeistring for både foreldre og venner som satt blant publikum. Hiphop, storband og pianonumre fylte den gamle kinosalen med liv, og på veggene utenfor var det hengt kunst i form av foto, tegninger og malerier. 

Videre til fylkesnivå

Blant de som opptredde var det 15 ulike talenter på scenen, og 4 kunstnere. Blant publikummet satt det også en jury som hadde i oppgave å plukke ut de 'beste' deltagerne. 

UKM, eller 'Ung kultur møtes', er ikke ment som en konkurranse. Likevel er forestillingene delt inn mellom kommunalt, fylkeskommunalt og nasjonalt nivå. De deltagerne som plukkes ut på de lokale forestillingene har muligheten til å sendes videre til såkalt 'fylkesmønstring'. Det arrangeres også hvert år en 'UKM-festival' hvor ungdommer fra hele landet har muligheten til å bli valgt ut. 

I denne omgang var det hele 9 av deltagerne som ble trukket frem av juryen. Det betyr at de kan velge å delta på fylkesmønstringen i Møre og Romsdal senere i år. 

 –Tøft låtvalt med godt driv i piano, skriver juryen om musikkduoen 'Raske shades'. De er valgt ut til fylkesmønstring Møre og Romsdal. Foto: Henrik Røyne

En 'happening' for ungdommen

Rebecca Bjerknes er UKM-koordinator ved Ørsta kommune, og i år er den femte gangen hun er med på å arrangere et slikt arrangement. Hun trekker frem at det er frivilig arbeid som i stor grad gjør det hele mulig. 

Rebecca Bjerknes er UKM-koordinator i Ørsta. Foto: Henrik Røyne

 –Det som er vel så viktig som sceneshowet og kunstutstillingen, er alle de frivillige ungdommene som er med på å gjøre dette til en stor happening for ungdommer i Volda og Ørsta. Noen er med for å lære mer om for eksempel teknikk, mens andre synes det bare er koselig å jobbe i lag, sier hun. 

Den nylige forestillingen er tredje året på rad at UKM blir holdt i samarbeid mellom Volda og Ørsta. Rebecca synes det er positivt at de unge får muligheten til å dyrke talentene sine, samt skape gode sosiale nettverk. I tillegg til forestillingene hvert år blir det arrangert blant annet låtskrivekurs og 'bandcamp'. 

 –Her er det noen voksne bak kullissene, men det er i størst grad ungdommene som arrangerer og opptrer, legger Rebecca til.

Anbefaler andre å bli med

Det er ikke bare de på scenen som skaper en god forestilling. I alle lokalene på Ørsta kulturhus vrimler det av frivillige som utfører alle slags oppgaver. Blant annet har UKM egne ungdomsfotografer, scenearbeidere og teknikere. 

Marie Lied (14) ble anbefalt av konfirmasjonslederne sine å hjelpe som frivillig. Foto: Henrik Røyne

Mari Ims Lied på snart femten er en av disse. I år er første gang hun er med på å hjelpe til både backstage og i resepsjonen. 

 –Jeg synes det er kjempekjekt å få muligheten til å komme hit og gjøre noe frivillig, og hjelpe til med noe som er gøy for hele kommunen, sier Mari. 

 

Henrik Hokaasen Røyne

Henrik Hokaasen Røyne

Les flere artikler fra Henrik Hokaasen Røyne.

Studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda