– Politikerne må våkne opp!

I dag, 22. mars, streiket hundrevis av unge i Volda for miljøet. Natur og Ungdom var arrangørene av dette. Se bildegalleri over.

F.v: Karina Straume og Ingvild Sunde Stokke ledet programmet.
FOTO: Stine Lund Trøan

I forkant av åpningstalen ble Jon Olav sin sang "Hei Erna" spilt. Budskapet i denne sangen kom igjen i flere av appellene som ble holdt. Karina Straume og Ingvild Sunde Stokke var initiativtakerne til denne klimastreiken, og åpnet det hele med å fortelle hvor glade de var for å se så mange der. 

Ordfører Jørgen Amdam var også en av de som møtte opp på denne streiken. Han fortalte han synes det er flott å se så mange engasjerte unge der.

– Det er fint å se at de setter miljøet på dagsorden. Det er tross alt fremtiden deres, sier han. 

Simon Nathaniel Laput Røyset (18) og Ordfører Jørgen Amdam stilte opp med plakater.
FOTO: Stine Lund Trøan
 

– Er dere forbanna?!

Det var flere ungdommer og barn som holdt appell. En av de var Raphael Andreas Fiskaa Gerbron (16). Han entret scenen med en megafon hvor han ropte: "Er dere forbanna?!". Publikum skrek "JA" tilbake. 

Med megafonen skapte Raphael Andreas Fiskaa Gerbron (16) mye liv på scenen og blant publikum. FOTO: Stine Lund Trøan
 

I den samme appellen sier han:
– De voksne sier rydd rommet ditt, men se på naturen da! 

De mange som hadde møtt opp var engasjerte under hele streiken. Man så hundrevis av engasjerte unge med plakater som hadde et tydelig budskap. 

Få studenter møtte opp

Kevin Berntsen (19) var en av få studenter som møtte opp.
FOTO: Stine Lund Trøan

En som møtte opp og i tillegg holdt appell, var Teater og drama-student Kevin Berntsen (19). Han sier det var skuffende å se at så få studenter møtte opp, og kunne ønske flere engasjerte seg. I hans appell snakket han blant annet om hvor urettferdig han synes det var at hans generasjons fremtid bestemmes av en haug med hvite menn og kvinner som pusher 50, som ikke kommer til å merke de reelle konsekvensene. 

– Det er egoistisk, og noe vi aldri vil akseptere, roper han bestemt. 

Initiativtakeren til streikene 

Det var Greta Thunberg fra Sverige som virkelig fikk i gang disse streikene. I åpningen til dette arrangementet snakket Karina Straume og Ingvild Sunde Stokke om nettopp denne jenta, som har vært til stor inspirasjon. De snakket om talen til Thunberg, som blant annet sa: 

– Istedenfor å lete etter håp, let etter handling! 

De legger til at det er derfor de streiker i dag. De sier de må ha en endring, og at politikerne må våkne opp.

Mange hadde med seg plakater de hadde laget. FOTO: Stine Lund Trøan
 

Tydelige på budskapet sitt

Midtveis i denne aksjonen hører vi at det ropes fra scena, mens publikum svarer med engasjerte tilrop som:

– Stopp global oppvarming!
– Jorda har feber!
– Norsk olje koker kloden! 

Det var tydelig at alle som møtte opp viste engasjement rundt miljøet og ønsket en endring. Selv om det var Natur og ungdom som arrangerte dette, var det flere som holdt appell som ikke er en del av den organisasjonen. Det viser at dette er en debatt som engasjerer de fleste.