– Aner ikke hva utfallet blir 

Valgforsker Johannes Bergh pleier å ha en viss anelse om hva utfallet blir foran et valg. Det har han ikke denne gangen. 

Det kan gå mot et rekordjevnt valg og resultatet kan la vente på seg. Blir det regjeringsskifte eller fortsetter Høyre og Frp i regjering? Kommer MDG, KrF,  Venstre og Rødt over sperregrensa? Og hvilken side velger isåfall MDG?
Vi spurte valgforsker Johannes Bergh. 

Se resultatene fortløpende: Slik blir mandatfordelingen

– Det blir veldig jevnt i år. Jevnere enn noen gang i nyere tid. Vi pleier jo å ha en viss anelse om hva utfallet blir, men denne gangen har vi ikke peiling. 

 

USIKKER: Valgforsker Johannes Bergh klarer ikke spå utfallet for valget 2017. Foto: UiO.

Blir det borgerlig regjering er det sannsynligvis Høyre og Frp som danner regjering, mens blir det rødgrønn regjering er det mer uklart, mener Bergh.

– Det er mange av de små partiene som ser ut til å gjøre det bra. På rødgrønn side blir det en utfordring å finne en koalisjon som kan danne regjering. En mulig koalisjon kan bli de som styrte i åtte år før denne regjeringen, med Ap, SV og Sp. 

Les også: Slik telles stemmene i Volda kommune

Når det gjelder MDG tror Bergh det vil bli forhandlinger – hvis de kommer i posisjon til det. 

– Hvis MDG kommer på vippen og utgjør forskjellen vil de forhandle og diskutere. Jeg tror det mest sannsynlige er at de havner på rødgrønn side til slutt. 

Når det gjelder Knut Arild Hareide og KrF tror Bergh de holder seg til høyresiden. 

– KrF tror jeg støtter borgerlig regjering. Venstresiden vil derfor være avhengig av MDG, Rødt og SV. Det har vel Hareide sagt nå, avslutter Bergh.