Silda skaper van(n)sker

Vannsparing Hareid

Filetmaskinen på Pelagia Liavåg, som blant annet kutter opp sild, bruker store mengder vann. Bilder er tatt i ferskvaredisken på Coop Mega Volda, med sild oppe i venstre hjørne. Foto: Ruben Kjærbo

Vannsparingstiltak måtte til etter at sildesesongen brukte for mye ferskvann på Hareid. 

— Det var en svikt fra vår side, forteller Rune Hoddevik, fabrikkleder ved Pelagia Leavåg. 

Filetmaskinene til silda er det som bruker mest ferskvann i deres produksjon. Disse maskinene kan bruke opp mot 70 kubikk i timen, dette er 70 000 liter vann. Sildesesongen tok raskt av, og Hoddevik og Pelagia rakk ikke å si ifra til kommunen om at vannforbruket ville øke.

Tiltak og kommune

Hareid kommune oppfordret alle innbyggerne og bedrifter tilknyttet til det kommunale vannettet, og de som er tilknyttet Hjørungavåg vassverk, om å redusere vannforbruket sitt i en periode. Dette tiltaket måtte til for å hindre at bedrifter måtte legge ned produksjonen sin. 

— Bedriften har nå kommet igjennom den verste perioden, sier Christina Steffenssen, enhetsleder kommunalteknikk og VAR. Videre forteller hun at det er vanskelig å si om dette kan skje igjen.

Avviser vanntyveri

Ulsteinvik og Hareid har mulighet til å dele vann. Steffenssen avviser ryktet om at det er Ulsteinvik som har stjålet vannet deres. — Ja, vi samarbeider hvis noen av oss skal komme ut for en krise, men det skjedde ikke denne gangen.

Vannsparingtiltakene ble opphevet fredag. Kommunen forteller at innbyggere kan bruke vann som normalt.

— Vi har ikke fått noen klager på tiltaket, så innbyggerne virker villige til å hjelpe til, avslutter Steffenssen. 

Her kan du se en kort video om hvor mye vann som går med i hverdagslige gjøremål: