– Må ha en del flaks for å finne arbeid

Vanskelig å finne arbeid på søre Sunnmøre

HÅPEFULL: Vetle Solheim Bævre (19) var en av mange håpefulle på jobbmessen som Nav arrangerte i Herøyhallen i Fosnavåg. (Foto: Ina Christin Løvseth)

Over førti bedrifter stilte opp for å rekruttere ny arbeidskraft da Nav arrangerte jobbmesse i Herøyhallen. 

HERØY: – Det kan være fryktelig enkelt eller veldig vanskelig å finne seg jobb på Søre Sunnmøre, sier Vetle Solheim Bævre.

19-åringen fra Ulsteinvik har for tiden tre deltidsjobber. 

– Er man heldig får man jobb med en gang. Hvis ikke kan man gå lenge uten. Så det handler om timing og flaks, forteller han.

Bævre har ingen utdannelse og kom tilbake fra militæret for kort tid siden. Nå ønsker han å finne en jobb med mye variasjon og mer stabilitet. 

– Jeg har ingen spesifikke mål siden det har gått litt dårlig med skole, men jeg tror og håper at jeg kan finne noe her i dag. 

Les også: Ulstein kommune best på arbeidsledighet

Vanskeligst for unge og uutdannede

– Vi ser at unge mennesker som ikke har fagbrev eller noen formell utdanning har vansker med å komme i arbeid, forteller Oddvor Follestad Hovden. 

Hun er markedskoordinator i Nav Søre Sunnmøre. Det blir stadig færre ledige stillinger som ikke krever noen formell utdanning og kampen om disse blir stadig større, forteller hun. 

MULIGHET: – Jobbmessen er en god mulighet for arbeidssøkere å finne seg arbeid, sier Oddvor Follestad Hovden i Nav. (Foto: Ina Christin Løvseth)

– Regionen har behov for mennesker med utdanning og fagbrev, så vi oppfordrer gjerne unge til å skaffe seg fagbrev, sier hun.

Markedskoordinatoren forteller at arbeidssøkere må være aktive og stå på for å få seg jobb. 

– Det krever litt om en skal klare å få seg jobb. Er man passiv så er det ikke så lett. 

Tiltak for å få ned arbeidsledigheten

Tall fra Nav Møre og Romsdal viser at 2782 personer er uten arbeid på søre Sunnmøre i utgangen av september. Dette utgjør 2,0 prosent av arbeidsstokken. 

Selv om færre står uten arbeid sammenlignet med i fjor, er det likevel Søre Sunnmøre som har størst arbeidsledighet i fylket. 

– Den arbeidsledigheten som vi ser nå har en sammenheng med krisen som har vært i den maritime industrien de siste årene. Flere av disse bedriftene har måttet si opp ansatte, og flere bedrifter har varslet om nedbemanning, sier Follestad Hovden.

Jobbmessen i Herøyhallen er et av flere tiltak fra Nav for å få ned arbeidsledigheten. 

– Jeg tenker at dette er en unik sjanse for arbeidssøkere å finne seg jobb. Her er flere bedrifter som trenger ansatte, så håpet er at sjefer og arbeidssøkere skal finne hverandre.