Varaordføreren svarer Høyre-leder: – Det er nesten litt komisk
 

Varaordføreren svarer Høyre-leder: – Det er nesten litt komisk

ORDKRIG: Varaordfører Sverre Leivdal (t.v.) mener at Ivar-Otto Kristiansen sine utspill faller på sin egen urimelighet. (Foto: Hanne Undem/Arkiv)

Volda Høgre sin leder mener at den rødgrønne samarbeidsavtalen bryter med Grunnloven. Varaordfører Leivdal mener dette faller på sin egen urimelighet.
 

VOLDA: Volda Høgre-leder Ivar-Otto Kristiansen la i går kveld ut flere innlegg på facebook, rettet mot den rødgrønne samarbeidsavtalen med ordfører Sølvi Dimmen (Sp) i spissen. Kristiansen mener at samarbeidsavtalen medfører et brudd på legalitetsprinsippet i Grunnloven.

Les også: Høgre-leiar i oppheita Facebook-krangel om varaordførarløn

JURIST: Jan Fridhtjof Bernt kaller samarbeidet en «legitim hestehandel». (Foto: UiB)

Jurist Jan Fridhtjof Bernt ved UiB er en av landets fremste eksperter på forvaltningsloven og kommuneloven. Han avfeier at samarbeidsavtalen er et brudd på legalitetsprinsippet.

– Glem legalitetsprinsippet. Man må skille mellom politisk hestehandel og politisk vedtak. Slike avtaler mellom partiene har ingen rettslig bindende kraft, før det blir vedtatt i kommunestyret. 

Nærnett har vært i kontakt med Ivar-Otto Kristiansen. Han hevder at Ap hadde vært i kontakt med Høyre, SV og MDG om et samarbeid. Høyre-lederen mener at samarbeidsavtalen, som inkluderte en utvidelse av varaordførerens stilling, var avgjørende for Ap sin avgjørelse om å gå mot rødgrønt samarbeid. Varaordfører Sverre Leivdal sier at dette ikke stemmer.

– Nå synes jeg nesten synd på Ivar-Otto. Vi har hatt gode forhandlinger fra valgdagen av med SV, Sp og MDG. Høyre har forhørt seg om et eventuelt samarbeid, uten at det har vært reelt drøftet. Størrelsen på varaordførerstillingen har ingenting å gjøre med hvem vi valgte å samarbeide med.

Leivdal forteller videre at han er skuffet over Kristiansen sitt korrupsjon-utspill.

– Vi skjønner at Høyre er skuffet over at de havner i opposisjon. Men det å nå påstå at den nye konstellasjonen ranet til seg ulovlige korrupte midler, det faller på sin egen urimelighet. Slike uttalelser bidrar til å skape politikerforakt og tro på at politikk er et skittent spill.

Varaordførerens stilling

I Kristiansen sitt facebook-innlegg uttrykker han også misnøye med at varaordføreren sin stilling blir utvidet til 40 prosent. Leivdal forklarer hvorfor de vil foreslå at stillingen utvides.

– Fire arbeidsplasser skal bli til to. Når vi slår sammen kommunene vil administrasjonen bli gjennomført på samme nivå. Om jeg skal gjøre en skikkelig jobb som varaordfører, vil det være fornuftig å være tettere på administrasjonen.  

Kristiansen hevder at utvidelsen var for Leivdal sin egen vinning. Leivdal er uenig også i dette.

– Jeg vinner ingenting på å gå ned i prosent i min tidligere stilling for å jobbe i politikk. Det vil faktisk bety at jeg taper penger.  

Kristiansen viser videre til at Hornindal sin ordfører, Stig Olav Lødemel, har gjennomført en kommunesammenslåing samtidig som han hadde en 80% stilling som ordfører og var leder i Fellesnemnda. Leivdal parerer med at det var flere enn bare Lødemel som arbeidet for kommunesammenslåingen.

– Jeg tror det er flere som er med på å bygge kommunen. Det har ikke vært et enmannsshow.

Kommunestyremøte

Kommunestyret i nye Volda kommune vil møtes for første gang 26. oktober. Der kan det avgjøres om varaordførerens stilling utvides, og lønnen deretter. 

Kristiansen sier at han uansett vil foreslå at Riksrevisjonen gjennomgår saken om samarbeidsavtalen.