Veien til Volda: På jakt med "Jegerbloggen"

Veien til Volda: Jakt-bloggeren

REALITY-STJERNE: Joakim er med i første sesong av realityserien "Jaktlaget". Foto: Privat.

Opp en gruslagt fjellvei durer en sølvgrå Volkswagen Caddy med Jegerbloggen.com skrevet på siden. Bak rattet sitter Joakim Pettersen. Med 250 jaktdager i året er han en av landets mest aktive jegere.

Veien til Volda er en serie hvor vi snakker med mennesker som er innflyttere i Volda. Vi er nysgjerrige på hvorfor de endte opp her og hvorfor de ble værende.

I dag skal Næravisa være med Lillestrøm-gutten Joakim Pettersen på rypejakt. 

Solen bader de oransje bjørketrærne i gull langs kysten av Søre Sunnmøre.Utmarka er tung etter en regnfull september.

– Det er som å gå i snø, det er tungt i starten. Jeg husker hvor god formen var på slutten av fjorårets jakt. Sommerkroppen min er fit for fight når det nærmer seg jul.

Joakim lunter bortover under bjørkefeltet hvor fuglene sitter. Flere ganger flyr de opp. Men de er ofte for langt borte.

– Jeg skyter ikke på flyvende fugl på over 30 meters hold. Du har tre sekunder, så er de borte, sier han.

Etter å ha gått åsryggen på langs, snur vi og går tilbake mot bilen. Vi har sett over tjue ryper, men jegeren har ennå ikke hatt hellet med seg.

TUNG START: Den første jaktturen er knalltøff. – Jeg tror alltid at formen er bedre enn den er, og kaster nesten opp når jeg står på toppen, forteller Joakim. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth.

Kjærlighet ved første blikk

Joakim er født og oppvokst på Lillestrøm. Kjærligheten førte han til Volda i 2007. Her bor han med samboer Stine Dahl og datteren Lilly Ann på to år. Joakim fikk jobb på stålfabrikken Vik Ørsta. På jobben som sveiser fikk han sitt første møte med jakt.

– Et par arbeidskamerater lurte meg til å ta jaktprøven. Etter den første turen var jeg bitt av basillen. Det var kjærlighet ved første blikk.

I starten var det ikke lett å finne sin plass som jeger på Sunnmøre.

– Jeg strevde med å finne steder å jakte. I hjortejakta er det ofte bare ett gevær per grunneier. Jeg gikk fra dør til dør, med capsen i hånda, og fikk til slutt ett nettverk som gjør at jeg i dag får jakte svært mye.

ADRENALIN: Når Joakim skjøt sin første hjort skalv han sånn i hendene at han slet med å få av sikringen på geværet. Foto: Privat.

Et vanvittig kick

Joakim skjøt sin første hjort for 13 år siden.

– Jeg fikk beskjed om å følge det første dyret med siktet. Etter ett kvarter på post, kom en hjort luntende. Like bak kom ett til. Jeg skalv så fælt på hendene at jeg slet med å få av sikringen på geværet. Adrenalinkicket var vanvittig. Etter at dyret var skutt, skulle jeg klatre ned stigen fra posten min. Men jeg måtte snu. Beina mine skalv. Jeg måtte samle meg før jeg gikk ned.

«Jaktlaget»

Joakim har blitt en kjent og annerkjent jeger. I september var han med på innspillingen av det nye realitykonseptet «Jaktlaget», som produseres av "Hooked" Seks jegere, deriblant Farmen-vinner Halvor Sveen, konkurrerer om hvem som er den beste jegeren. Den første sesongen i serien ble spilt inn på Tynset, hvor deltakerne jaktet småvilt og rådyr. De fikk bare spise selvskutt kjøtt.

– Programmet er en blanding av «Fire stjerners middag» og «Farmen». Det var jævlig gøy. Jeg lærte mange nye triks på kjøkkenet, sier Pettersen.

REFLEKSER: Jegeren har bare å sekunder å reagere på før rypa er utenfor rekkevidde. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth.

Fra dagbok til blogg

Etter hver tur noterer han i en egen dagbok. Så bestemte han seg for å dele historiene. Han startet Jegerbloggen i 2011. 21.000 personer følger han i dag på Instagram.

– Jeg var tidlig ute. Bloggen traff en urørt nisje og ble raskt populær. Det ville vært mye vanskeligere i dag.

Joakim jakter i Norge fra juli til jula. Her hjemme skyter han rødrev, hare, hjort og fugl. På nyåret reiser han utenlands. Da drar han til Sverige på villsvin- og rådyrjakt, og til de skotske skoger, hvor han skyter rådyr og hjort.

Vennskap en viktig del av jakta. I Skottland har han fått mange venner, og han var forlover i bryllupet til jaktguiden sin, Brent Norbury.

– Det er ikke gøy å jakte i skogen alene. Jeg har fått nære venner i Skottland. De kommer like gjerne hit og blir med meg på jakt.

SKOTSK BRYLLUP: Joakim (t.h.) var forlover for jaktguiden og kameraten Brent Norbury i sommer. Foto: Privat.

Selvskutt kjøtt til venner

Tilberedingen av fangsten er en viktig del av jakta. I «Jaktlaget» lærte han nye måter å kokkelere på.

– Favorittretten min er rype, med en god dæsj crème fraîche og tyttebær. Det er stor stas når jeg kan by på selvskutt kjøtt til venner og familie. Men jeg er for dårlig til å bruke kjøttet til hverdags. De oppskriftene jeg lærte på Tynset, har motivert meg til å bli flinkere.

Til tross for at bloggeren har mange følgere, kan han ikke leve av å jakte.

– Du kan telle de som lever av jakt i Norge på en hånd. Det ville krevd enormt mye arbeid.

KRUTTRØYK: Rypene må være innen 30 meters hold før Joakim skyter. Foto: Hans Ivar Moss Kolseth. 

– Der fikk vi en!

Vi er nesten tilbake ved bilen. Plutselig høres vingeslag. Joakim reagerer lynraskt på lyden. En rype flyr mot bjørkefeltet. Jegeren trekker av, og kruttrøyken omsvøper hagla.

– Jada! Der fikk vi en, sier Joakim, og beiner opp til fuglen. I iveren mister han en hylse.

– Er det like gøy som første gang?

 – Helt klart. Men jeg blir ikke like skjelven, sier han med et smil.