Tilråder nedlegging av Vikebygda skule

Vikebygda skule

KAN BLI LAGT NED: Administrasjonen i Volda kommune tilråder å legge ned Vikebygda skule. Foto: Jonathan Gaathaug

Administrasjonen i Volda kommune tilråder nedlegging av Vikebygda skule fra neste skoleår. Innsparingen kan bli flere millioner. – Prinsipielt uenig, sier grendalagslederen i Vikebygda.

I innstillingen står det at nedleggelsen vil bli som en nedtrapping, der lokalene til Vikebygda skule skal bli brukt frem til 31.juli 2021. Elever som neste skoleår begynner i 3. og 4. klasse vil fullføre 4. klasse i lokalene til Vikebygda skule, mens elevene som begynner i 2. klasse blir overført til Bratteberg når de skal begynne i 4. klasse.

– Jeg er prinsipielt uenig

Siw Rotevatn Vikene er leder for grendalaget i Vikebygda. Hun er ikke førnoyd med innstillingen fra kommuneadministrasjonen.

– Jeg ser hva de argumenterer med, men jeg er prinsipielt uenig. Vikebygda skule leverer topp kvalitet, og trivselen på skolen er stor.

Vikene forteller videre at hun ikke er sikker på at en flytting til Bratteberg er for det beste.

– Jeg frykter at Bratteberg og Øyra skoler skal bli overfylt. Det er og et alvorlig problem med trafikksikringen rundt Bratteberg skule. Jeg skjønner at de skal spare penger, men de må se et annet sted.

Kommunen må spare pengar

Administrasjonen regner med å spare om lag 3 millioner i budsjettet for 2019 ved en nedleggelse av skolen i Vikebygda.

Hvis en utvidelse av kapasiteten ved Bratteberg skule blir nødvendig, ønsker administrasjonen å bruke brakker som nå er lagret ved Øyra skule til dette, sammen med eventuelt frigjorte klasserom grunnet færre klasser på Bratteberg.

Et argument som administrasjonen bruker for en nedleggelse er at kommunen trenger en endring i skolestrukturen. Dette for å kunne tilby gode tjenester og realisere nødvendige investeringer. Slike investeringer inkluderer barnehagebygg, ny ungdomsskole og investeringer for å følge kravene til svømmeundervisning i sentrum.

Administrasjonen finner det nødvendig at grunnskolen i Volda frigjør ressurser for å sikre økonomien til kommuneplanen i framtiden. Volda bruker nemlig ti millioner mer enn Ørsta kommune på grunnskoledrift, og for nye Volda vil dette bli elleve millioner. En slik endring mener administrasjonen at må skje gjennom strukturelle endringer, som nedleggelse av Vikebygda skole.