Ønsker flere ladestasjoner i sentrum

Vil ha flere ladestasjoner i sentrum

FLERE LADESTASJONER: Rolf Ness ønsker flere ladestasjoner i fylket. (Foto: Elias Von Krogh)

Kommunen planlegger å sette opp flere ladestasjoner for elbiler i Volda sentrum gjennom høsten. Elbilforeningen tror dette vil øke elbilsalget i Møre og Romsdal.

Flere og flere skaffer seg elbil her til lands, istedenfor biler som bruker fossilt drivstoff. De fire regjeringspartiene har vedtatt et mål om at kun nullutslippsbiler, som el-biler, skal trille ut av norske bilforhandlere fra og med 2025. Eldre- og folkehelseminister, Sylvi Listhaug, har kalt dette målet urealistisk, og sier at hun ikke tror at bensin- og dieselbiler vil erstattes med el-biler innen 2025. 

I Volda har flere politikere allerede tatt til orde for flere elbil-ladestasjoner i sentrum, og kommunen har sagt at de vil sette ut flere slike stasjoner i løpet av høsten. 

– Vi har stort potensiale for forbedring

Rolf Ness er leder for Møre og Romsdal elbilforening. Han er glad for at flere ladestasjoner skal på plass fremover, men mener at fylket har stort potensiale for forbedring når det kommer til tilrettelegging for elbilister.

– Møre og Romsdal er dessverre ikke det fylket med flest elbilister, og vi har et stort potensiale for forbedring, sier Ness. 

Ifølge nettstedet Elbil.no finnes det 237 000 elbilister i Norge. Bare 4668 av disse bor i Møre og Romsdal. 

– Topografien er kanskje litt skremmende, og vi ligger dårlig an i forhold til utbygging av ladestasjoner i fylket, sier Ness. 

– Det er supert at flere ladestasjoner skal settes ut. På mitt hjemsted, Stranda, får vi også ladestasjon i løpet av høsten, og det vil dukke opp flere steder i fylket gjennom høsten, sier han.

Ness sier at elbilforeningen i Møre og Romsdal har god kontakt med ladeoperatører, og de informerer om at det vil være flere åpninger i løpet av høsten, både nord og sør i fylket. Han tror at flere ladestasjoner vil være med på å gjøre elbil enda mer attraktivt.

– Først og fremst må det bygges ut flere ladestasjoner, slik at det ikke blir en stopper for videre utvikling eller salg av elbiler, sier Ness.

Påtroppende ordfører, Sølvi Dimmen (SP), tror flere ladestasjoner kan gi tilbake til kommunen. (Foto: Niklas Løkken)

Vil gjøre det enklere for elbilister

Voldas påtroppende ordfører, Sølvi Dimmen (SP),  mener at flere ladestasjoner kan være et godt tiltak for økonomien i sentrum.

– Flere ladestasjoner i sentrum gjør at flere elbilister kanskje vil stanse i sentrum, og kanskje titte innom butikker mens de venter på at bilen skal lades ferdig, sier hun.  

– Flere ladestasjoner vil også gjøre det enklere for elbilister å kjøre, og Senterpartiet i Volda tok initiativ for å få en ny hurtigladestasjon i Volda sentrum i april i fjor, sier Dimmen.

 – Vi ser at dette er fremtiden, og vi jobber fremdeles med å få til dette, legger hun til. 

Kommunalsjef i Volda kommune, Jarl Martin Møller, sier kommunen vil forsøke å få på plass flere ladestasjoner i sentrum gjennom høsten. (Foto: Nye Volda Kommune)

Jarl Martin Møller er kommunalsjef i Volda kommune. Han sier kommunen jobber med flere strategier for å imøtekomme den økende elbiltrafikken i kommunen.

– Vi har helt klart en satsning på å tilrettelegge for flere el-ladestasjoner i sentrum, og der vil det mest sannsynlig komme noe i løpet av høsten, forteller Møller, men går ikke inn på aktuelle plasseringer for disse stasjonene. 

– Det har vært en politisk ambisjon å etablere en hurtigladestasjon i sentrum, og kommunen har invitert flere leverandører til å etablere seg i sentrum. Slik situasjonen er nå, har vi én leverandør, som vi skal i dialog med utover høsten, for å forhåpentligvis etablere flere ladestasjoner - ikke bare én, sier han.