Ulsteininger nyter mer høyprosentalkohol 

Ulstein størst på brennevin

Vinmonopolets rapport viser spesielt én klar trend: For vinmonopolene på Søre Sunnmøre er alkoholsalget klart størst i Ulstein.

Litersalg av alkohol på Søre Sunnmøre for perioden 2010-2014. Alle tall er presentert i liter. 

 

Ulsteiningene klart størst på brennevin

Den mest oppsiktsvekkende statistikken er den for salg av brennevin. Vinmonopolet i Ulstein solgte i perioden over 32000 liter brennevin. På andre og tredjeplass kommer Ørsta og Volda med om lag 25000 og 22000 liter, respektivt. Dette til tross for at begge kommuner har flere registrerte innbyggere. 

Butikksjef for Vinmonopolet i Ulstein, Cecilie Brungot, sier at butikkene på Søre Sunnmøre ikke kan sammenlignes på mer enn at de er Vinmonopolbutikker. 

– Butikkene i Herøy og Vanylven er ikke åpne hver dag. I tillegg er vi i Ulstein budsjettert til et høyere litersalg enn de andre butikkene, sier hun. 

– Verftene i Ulstein leier inn utalandske arbeidere, hvorav mange har forskjellige drikkemønstre enn vanlige nordmenn, sier Brungot og innrømmer det vil være en faktor som slår ut på det høye spritsalget. 

For fireårsperioden solgte Vinmonopolet i Ulsteinvik rundt 22 liter alkohol per innbygger. Volda følger med 15 og Ørsta 14. 

Studentene viktige for polet i Volda

Til spørsmålet om studenter som kjøpsgruppe innrømmer butikksjef for Vinmonopolet Volda, Lisbeth Overå, at de er av stor betydning for butikken. De unge lovende i Volda kjøper i følge Overå mer musserende og hvitvin enn de øvrige innbyggerne. Denne trenden sammenfaller med det Brungot kaller «lys/ lett-trenden»: den største økningen alkoholsalg er for nettopp musserende, hvit- og rosévin, utdyper hun.

Håper Tax Free-ordningen går ut i 2022

Når Tax Free-avtalen går i 2022 håper Brungot a Norges Vinpmonopol får ta over den delen av markedet. Hun forklarer det med at Tax Free tar en svært stor del av markedet. At Vinmonopolet tar over for Tax Free har vært oppe for diskusjon, blant annet da Aftenposten viste til samtale mellom Avinor og Vinmonopolet om potensiell milliardkontrakt.

– Da vil det også gå mer penger i statskassen, fordi mye avgifter forsvinner i nordmenns kjøp av Tax Free-alkohol.