Syriske Walid håper våpenhvilen i hjemlandet blir tatt seriøst

Walid håper våpenhvilen i hjemlandet Syria blir varig

Walid Almohammad bor i Volda, men kommer fra Homs i det konfliktrammede Syria. FOTO: privat

– Jeg tror nesten ikke at dette er sant, selv om jeg sterkt håper det. Jeg håper de skal ta dette seriøst, sier syriske Walid Almohammad om våpenhvilen i hjemlandet.  
 

Torsdag ble Russlands president, Vladimir Putin, og Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, enige om våpenhvile i Idlib-provinsen i Syria. Denne trådde i kraft ved midnatt, melder NRK

– Dette er veldig viktig og bra. Jeg har lenge hatt et håp om at folk skal få være i fred, og endelig få leve litt, sier Walid Almohammad.

Han flyktet for snart fire år siden fra krigen i hjemlandet Syria. Han bor nå i Volda, og går i TV-klassen på voksenopplæringa. Han har et sterkt håp om at denne våpenhvilen skal vare, selv om han er skeptisk. 

– Det har jo vært våpenhviler før. Disse har alle blitt brutt. Derfor er det egentlig ingen grunn til å tro at denne skal vare. 

Støtter hver sin part

Russland støtter de syriske regjeringsstyrkene, mens Tyrkia støtter flere opprørsgrupper. Landene har noen ulike interesserer i Syria, men begge ønsker å unngå konflikt fordi de også har flere felles interesser.  

Idlib-provinsen, som det nå er innført våpenhvile i, grenser til Tyrkia i nordvest. I følge FN.no regnes det som den siste opprørskontrollerte provinsen. Det er mange opprørere fra resten av landet som har flyktet til området. Dette er etterhvert som regjeringsstyrkene, med blant annet Russland som alliert, har tatt kontroll andre steder. Regjeringsstyrkene har siden desember i fjor, også angrepet opprørsmål i Idlib. Tyrkia har svart med å sende flere tusen soldater til området. 

Almohammad forteller at det er ingen som vet om noen kommer til å fortsette å skyte, til tross for våpenhvilen. 

– Det har vært for mange våpenhviler siden krigen begynte. Jeg tror nesten ikke at dette er sant, selv om jeg sterkt håper det. Jeg håper de skal ta dette seriøst.