Friidrettsbølgen herjer på Sunnmøre

Warholm-effekten

Arve Hatløy gleder seg over all oppmerksomheten rundt Dimna og friidretten. Nå gjelder det å øke kapasiteten i klubben, mener han. FOTO: Truls Fenre

Det har dukket opp nye, unge friidrettsentusiaster på hver Dimna-trening den siste måneden. – Nå gjelder det å utnytte oppmerksomheten så godt vi kan, sier Dimna-trener Arve Hatløy. 

Etter Karsten Warholms vanvittige prestasjon i VM i London har Dimna IL virkelig blitt satt på kartet. Idrettslaget fra Dimnøya i Ulstein har nå blitt så populær at de ikke kan ta imot alle som vil begynne i klubben.

Har friidrett blitt mer populært enn fotball på Sunnmøre nå?

– Hehe, vi liker jo å tro det. Vi har i alle fall aldri hatt så mange aktive medlemmer som vi har nå, forteller Arve Hatløy.

Les også: God medaljefangst for Dimna

Hatløy er trener i Dimna og hadde ansvar for Karsten Warholm fra elleveårsalderen og fram til han flyttet til Oslo for to år siden. Interessen rundt klubben etter gulløpet på London Stadium har vært voldsom.

– Det har kommet mange nye hver trening. I gruppa med de yngste (opp til seks år) har vi mange på venteliste. Nå må vi prøve å øke kapasiteten, sier Hatløy.

Miljø nøkkel til suksess

At et idrettslag fra en øy med drøyt 1300 innbyggere skulle markere seg i norges- og verdenstoppen er ganske forunderlig. For det er ikke bare Warholm som imponerer for Dimna. Klubben har sanket inn medaljer i de fleste mesterskapene denne sesongen.

Hvordan har en klubb med et så lite utgangspunkt blitt så suksessfull?   

– Det er mange som lurer på det, sier Hatløy og smiler.
Jeg har egentlig ikke noe godt svar på det. Det handler om jobbing over lang tid. Og så har vi etter hvert fått mange aktive. Miljøet i klubben er nok en nøkkel. Det har blitt en kultur for friidrett i Ulstein. Vi har fått et veldig fint anlegg og kommunen legger mye til rette for oss.

Friidrett har blitt så populært i Ulsteinvik at det dukker opp nye ansikter på hver trening. FOTO: Sigurd Lein Hernes

Enorm oppmerksomhet

Dimna-treneren virker fortsatt forbløffet når han begynner å snakke om VM-gullet til Warholm.  

– Det som skjedde i sommer var helt uvirkelig. Vi hadde ikke drømt om det. Vi trodde jo han skulle hevde seg, men ikke voldsomt.

Hvordan har dere merket trykket på klubben etter VM?

– Oppmerksomheten har vært helt enorm. Hele Norge vet om oss nå. Nå gjelder det å utnytte det så godt vi kan. Trenerkapasitet står høyt på agendaen når vi skal planlegge nå.

Tror på allsidighet

Bak prestasjonene til Warholm ligger det hardt arbeid og få hemmeligheter, skal vi tro Hatløy. Men det er ett stikkord han legger stor vekt på: allsidighet.

– Vi tilpasset treningen til ham. Alle utøvere har ulike kropper og ulike utgangspunkt, så det fungerer ikke å kjøre den samme treningen for alle. Samtidig er det et veldig allsidig treningsopplegg. Hadde vi hørt på spesialistene da Karsten var 13-14 hadde han hoppet lengde nå. Allsidighet er veldig viktig, slår han fast, og utdyper:

– Det skjer så mye med kroppen fram til den er ferdig utvokst. For meg er det totalt feil at man skal starte å spesialisere seg tidlig. Men det er nok en sterkere allsidighetsmentalitet i friidretten enn i mange andre idretter.

Warholm har vært god i hoppøvelser, sprint og hekk.

– Han er et unikt talent som kunne blitt europamester i flere øvelser, mener Hatløy. 

DIMNA IL

  • Stiftet i 1974 som et fritidstilbud for ungdommer
  • Har ca. 200 aktive medlemmer
  • Trener i Ulsteinhallen som stod ferdig i 2015, der de blant annet arrangerte innendørs-NM i friidrett i februar i år. 
  • Dimna IL har tatt 24 gull, ni sølv og 15 bronse i 2017 under 
    UM, NM, Nordisk Mesterskap, EM U23 og VM.