Økt interesse for kornølbrygging

Økt interesse for kornølbrygging

STOLTE: Stig Seljeset og Idar Nygård er stolte av å kunne brygge kornøl på gamlemåten. Foto: Erik K. Jørgensen

I oktober holdes den femte kornølfestivalen i Hornindal hvor det feires en øltradisjon mange trodde hadde dødd ut. I fjor kom besøkende fra USA, Canada og hele Europa for å smake og lage kornøl, med gammel oppskrift.

I Hornindal kalles det lokale ølet kornøl, og det brygges på den gamle gjærtypen kveik.

Hornindals kornøltradisjon står sterkt

Stig Seljeset og Idar Nygård har vært store kornølentusiaster i mange år. Begge har deltatt på samtlige ølfestivaler i Hornindal, og har også nå større roller i planleggingen og gjennomføringen av festivalen. Kornøltradisjonen har vært en del av hverdagen deres i lang tid, og de håper festivalen vil være med å ta vare på tradisjonen.

– Kornøltradisjonen har vært i Hornindal i uminnelige tider. I min levetid har folk her vært flinke til å brygge på gammelmåten og ta vare på tradisjonen. Jeg var med å brygge da jeg var liten og startet å brygge til meg selv som 16-åring, forteller Seljeset.

Det var William Holden som i 2016 dro i gang kornølfestivalen, og dette skjedde på grunn av stor interesse for ølbrygging med kveik. Kveik er en type gårdsgjær som brukes til ølbrygging. Kveiken er gjæren som ble brukt i gamledager, langt tilbake i tid.

Det var ikke tilfeldig at den første kornølfestivalen ble holdt her i Hornindal. Det var blant annet fordi det var så mye kveik, og tradisjon for brygging. Hornindal er jo også kjent for kornølet, så det var helt naturlig for William å starte opp her, mener Seljeset og Nygård.

– Ølfestivalen pågår vanligvis i høstferien, i år er det den 9. og 10. oktober. Planlegging av festivalen pågår hele året, og så lenge festivalen har pågått har vi evaluering etterpå. Da snakker vi om hva vi kan gjøre bedre til neste år. Det handler mest om å få med kornølbryggere som brygger med kveik. I fjor var det med 27 bryggere som hadde flere typer øl å tilby, sier Seljeset og Nygård.

 

To parti er aldri like

Stig og Idar er stolt av de gamle tradisjonene de viderefører. Kornølet de lager, brygges på gammelmåten hvor de bruker minst mulig apparater og mest mulig smaker og sanser. Einerlåg brygges i en stor kobberkjele over åpen flamme i ei steingrue fra 1700-tallet. Etterpå blir mesking og vørteret tappet ut av rusta. Det er dette som gjør kornølet fra Hornindal så spesielt og umulig å etterligne. Mange større bryggeri har prøvd å etterligne kornølet, men ingenting blir likt det som blir brygget på tradisjons vis.

Stig presiserer hvor viktig kjærlighet og kunnskap om faget er.

– Du må prøve og feile for å få det beste ølet. Ingen parti med øl er like, men kornøl er kornøl, og det er godt, sier han.

        

GAMMELT UTSTYR: I denne kobberkjelen fra 1700-tallet brygger Idar kornøl over åpen ild. Foto: Erik K. Jørgensen

Tradisjonen med oppkok står sterkt i Hornindal. Når en er ferdig å koke opp et parti øl, kommer ofte andre bryggere på besøk for å smake på ølet.

– Det var et år jeg brygget til påske og hadde oppskåk, da brygget jeg 75 liter. Det var mye folk som hadde kommet hjem til påske og det kom mye folk innom og ville smake. Dagen etter ringte en nabo og sa jeg kunne få ti liter øl av han hvis jeg ikke hadde mer igjen.

Stigs påskeøl var så godt at nesten alt forsvant på oppskåk.

 

En festival for læring og smaking

I fjor var det rundt 300 besøkende fra mange ulike land på festivalen. Nå håper Seljeset på enda flere i 2020. Spesielt håper de på flere deltakere til kåringen av prisene som blir delt ut. Det er en publikumspris og en dommerpris som er veldig populære blant de besøkende. Det er faktisk i utlandet festivalen drar flest folk, og folk fra hele verden kommer til bygden for å smake på kornølet.

– Det er enda flere mennesker som er interessert i år, men vi kan ikke slippe inn alle som vil delta, men publikum er det masse plass til. Vi har ikke sett noe tall på antall enda, men de som har vært med tidligere, har sagt at de kommer tilbake igjen neste år. Større bryggeri deltar også på festivalen, som både reklame og for å lære mer om kornølen. Professor Jochen Förster fra Carlsberg var her i fjor, og ville gjerne tilbake i år om han fikk mulighet, sier Seljeset og Nygård.

Tradisjonene er også viktig for lokale i området som ofte stiller opp hvert år. Lars Andreas Tomasgård, som brygger øl selv, har vunnet dommerkonkurransen to år. Publikumsprisen går som oftest til de lokale bryggerne, mens dommerprisen varierer litt mer. Sønnen til Stig vant publikumsprisen i 2019, og han er med på å videreføre tradisjonen. I dommerpanelet sitter blant andre Lars Marius Garshol, som har skrevet flere bøker om øl. Det er veldig profesjonelle dommere på festivalen, noe som er viktig, sier Seljeset videre.

Festivalen er på ingen måte noe fyllefest- Lidenskapen for å brygge godt øl, og spesielt kornøl, er viktigst. Fulle folk har aldri vært et problem på festivalen, for deltakerne er seriøse personer som er der først og fremst for å lære å brygge og smake på øl. Det er nok også derfor entusiaster fra hele verden deltar, ofte flere år.

OPPLÆRING: I dette huset brygger Idar Nygård kornølet sitt og holder opplæring under ølfestivalen.. Foto: Erik K. Jørgensen

Internasjonal interesse

Kornølfestvialen er blitt omtalt i en artikkel i New York Times. Der kom den på listen over topp ti ting du må gjøre dersom du reiser til Norge. Hvert år holder Idar og Stig demonstrasjon om hvordan de brygger kornøl tidlig på dagen før selve festivalen begynner. Dette har fått stor oppmerksomhet, og flere og flere vil være med. De prøver å holde grupper på rundt 20 personer, men det møter alltid opp noen som ikke er påmeldt i håp om å få kunne være med.