Jobber i områder andre skygger unna

Olav (20) følger fotografdrømmen.

Olav Standal Tangen fra Volda har kapret drømmejobben i Forsvarets Forum. Ved å reise rundt i verden, dokumenterer han konflikt og fredsbevaring - med kameraet. 

Kontinuerlig sikkerhetsvurdering

– Jeg hater å måtte sette mine nærmeste i en sånn situasjon. Det ideelle hadde vært om jeg kunne fortalt om reisen først når jeg kom hjem. 

Olav snakker om følelsen av familiens bekymringer når han er ute på oppdrag. Hans forrige reise var til Severodonetsk i Ukraina, hvor han og kollegaen var med OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) på patrulje for kontroll av at våpenhvilen mellom Ukraina og Russland blir overholdt i gitt tidsrom. Noe den ofte ikke blir. Olav kjente ikke en smule på redsel engang i det han ble fraktet rundt i det som kalles «gråsonen». Han stoler på OSSEs sikkerhetsvurderinger og fullfører jobben. 

– Hotellet vi bodde på hadde blant annet gamle kulehull i veggen, som følge av den pågående konflikten. Det gjør litt inntrykk, forklarer Olav. 

55 flyreiser siden august

Olavs hverdag består av å være med ut i felten for å dekke og dokumentere alt som er av norsk forsvarsinteresse. Forsvarets Forum er et magasin som finansieres av Forsvaret, men som ikke er en del av kommunikasjonsavdelingen deres. Derfor har magasinet frie muligheter til å drive kritisk og undersøkende journalistikk av både det norske Forsvaret og alt av dets interesse, noe Olav setter stor pris på med jobben. 

Før den eventyrlystne fotografen tok med det faste følget (kameraet) til Forsvarets Forum, avtjente han verneplikten sin på Forsvarets Mediesenter (FMS) som fotograf. Dimisjon var i juli 2016 og allerede 1. august samme år begynte han i ny jobb. Planen var egentlig å reise mye og ha et friår etter førstegangstjenesten, og ved å takke ja til vikariatet i Forsvarets Forum, fikk han dette. Pluss mye mer. Han har allerede besøkt omtrent alle leirer i Norge, i tillegg til oppdrag i Finnland, Danmark, Ungarn, England, Mali og nå sist, Ukraina. 

– Det er så sinnsykt gøy å få lov til å holde på med dette. Det å pakke dress og skuddsikker vest til samme reise er helt surrealistisk, sier han. 

Dressen var nødvendig i forbindelse med en ambassademiddag på et av oppdragene. 

Vikariatet har vært en tomanns-jobb da den andre fotografen i redaksjonen gikk av med pensjon i det Olav begynte. Det vil si at han fikk reise og fotografere dobbelt så mye som planlagt. 

–Det var jo bare en kjempebonus for meg, forteller han. 

Aktiv med frivillig arbeid

Å ha mange baller i lufta er rutine for Olav. I løpet av intervjuet vårt har telefonen hans plinget en håndfull ganger og timeplanen er fullstappet. På toppen av den tidkrevende jobben i Oslo, er det viktig for Olav å reise hjem til Volda en gang i mellom. Her har han familie, venner, frivillig arbeid i Røde Kors og andre fotografoppdrag. I år er han fotoansvarlig for X2-festivalen som går fra 20-23. april, hvor han har ansvar for 16 frivillige fotografer. 

– Nå er jeg hjemme for å være veileder på «Laglederkurs søk og redning vinter», med Røde Kors, sier Olav. 

Hjelpekorpset står han nært og han har bidratt som frivillig i mange år. Det var blant annet gjennom Røde Kors at Olav fant ut hvilken studieretning han skal velge til høsten. Vikariatet hans varer frem til sommeren, og han har veldig lyst på en utdanning. 

– På grunn av ustabile tider i mediebransjen vil jeg ha en stødig plan. Derfor er planen å søke sykepleie i Bergen til høsten selv om jeg gjerne skulle jobbet fulltid med foto, smiler han. 

 

    Forsvarets Forum

  • ​Tidligere kalt «mannskapsavisa» frem til 1979
  • Forsvarsstaben er utgiver
  • Utgaver i året: 6
  • Hovedredaksjonen holder til på Akershus Festning
  • Fagblad med fokus på å formidle informasjon og debatt om det norske forsvarets interesser 
  • Sendes ut til forsvarsansatte, deler av skoleverket, bibliotek, medier, yrkesveiledere og politiske organer