Større fokus på volleyball 

Ønsker å profesjonalisere volleyballen

SMASH: Maria Todorova smasher under trening.
Foto: Nicholas Noreng

Potensialet i norsk volleyball og KFUM Volda er på plass, men systemet rundt, er ikke det, sier Vladislav Todorov om statusen i Norsk Volleyball.

For fire år siden kom Vladislav Todorov til Norge sammen med kona, Maria Todorova for å besøke broren hennes. Den tidligere landslagstreneren til Saudi-Arabia fant KFUM Volda, og de ble boende i Norge.

– Vi kom hit for å besøke broren min på ferie, men trivdes så godt at ferien nå har vart i 4 år, sier Maria Todorova.

Gir ekstra glede

Todorov har vært trener lenge. Med erfaring fra landslagene til Bulgaria og Saudi-Arabia, men også klubber i Kypros og Hellas.

– I en profesjonell klubb kan du si: ”Gjør dette og dette” og så gjør de det bare. Men når spillerne ikke er like gode, og de får til noe veldig bra gir det en ekstra god følelse. Både for dem, og for meg, forteller Vladislav.

KFUM Volda kom i fjor på 2. plass i ligaen. Bare ett poeng bak Sandnes VBK. For Vladislav er det viktig at jentene jobber hardt og har en profesjonell innstilling til både treninger og kamp.

– Jeg tror veien videre for norsk volleyball er å gjøre som mange andre land har gjort, å profesjonalisere spillet. Vi gjør det vi kan for å gi jentene følelsen av at de spiller profesjonelt, fortsetter han.

 Mange andre idretter sliter med at spillerne flytter for å studere. KFUM Volda er ikke et unntak.

– Dersom jentene bestemmer seg for å studere her i Volda er det bra for oss, smiler Vladislav Todorov.

SATSNING: Vladislav Todorov mener at Norge burde satse mer på volleyballen men trives godt på hobbynivå med KFUM Volda Foto:Nicholas Noreng

Endringer må skje

Både Vladislav og Maria er enige om at Norge har et lavere nivå enn Bulgaria i innendørs volleyball, men potensialet for spillerne er enormt.

– Nivået i Bulgaria er en del høyere, men i strandvolleyball er Norge bedre. For å oppnå potensialet må det endres noe med måten vi trener på. Kanskje vi har gode treninger, men da har vi et tidsproblem?

Volleyball er ikke en profesjonell sport i Norge. Derfor er det vanskelig å tiltrekke sponsorer, og ikke minst gi spillerne lønn.

–Lønn fra idretten kan gi en ekstra ”boost” som gir rom for større fokus på sporten. Vi har spillerne, men systemet er ikke på plass, understreker Vladislav Todorov.

Ny bulgarsk spiller

KAMP: Ralitsa Emilova Georgieva kom til Norge for å få mer kamperfaring. Foto:Nicholas Noreng

Foran årets sesong kom 18 år gamle Ralitsa Emilova Georgieva inn som ny spiller. Hun er bulgarsk og kjenner Vladislav og Maria fra hjemlandet.

– Jeg kom til Norge fordi Vladislav og Maria fortalte meg om Norge og norsk volleyball. I Bulgaria får du ikke spilt like mange kamper fordi det er for få haller sammenlignet med spillere. Nå har jeg bodd her litt og folk er fantastiske. Det er et veldig vakkert land. Jeg er glad jeg kom hit, forteller Ralitsa.

Drømmer om eliteserien

Maria Todorova har et håp om at hun skal rekke å få en sesong på øverste nivå før hun har slår sin siste smash.

– Jeg håper vi rykker opp. Da får jeg ett år 1.divisjonen før jeg gir meg.