Årets sesong er i gang for Ørsta Andelsgard

Ørsta Andelsgard spirer og gror

Fra venstre: Trine Foldal (37), som er faglig ansvarlig, og datteren Yrja Astrid Huber Foldal (6) viser begge begeistring for dette prosjektet. Foto: Annabelle Sørensen

Ørsta Andelsgard er i gang med sin tredje sesong. Trine Foldal gleder seg til å komme ordentlig i gang og forteller at det i år er 30 forbrukere med. Bli med på sesongens første dugnad. 

– Mamma, er det noe jeg kan hjelpe til med? spør Yrja Astrid engasjert  til moren sin Trine.

I Follestaddalen, cirka ti kilometer fra Ørsta sentrum, holder Ørsta Andelsgard til. De er i full gang med årets første dugnad, som først og fremst består av såing av diverse korn og blomster. De startet opp i 2017, med Lillian Auflem Øye som initiativtaker og styreleder. Hun fikk samlet seg opp en god gjeng, med fem personer i styret. Der kommer Trine Foldal som er faglig ansvarlig inn. 

Andelslandbruket er en modell hvor bønder og forbrukere går sammen og tar ansvar for matproduksjon. Denne sesongen er det 30 forbrukere med, mens det i fjor var 38. 

– Men, det er fortsatt ikke for sent for folk å melde seg inn. Alle er velkomne hit, legger Trine til med et smil. 

Noen av forbrukerne er godt i gang med såinga. Foto: Annabelle Sørensen

Setter pris på mangfold

Mens Trine går rundt og hjelper folk med diverse oppgaver som må gjøres, forteller hun at hun lenge har vært interessert i mat og jordbruk. Da hun var 28 år startet hun på Sogn Jord- og Hagbruksskole, som er en skole som tilbyr videregående opplæring og fagskole i økologisk landbruk. Der lærte hun mye og fikk dyrket interessen sin enda mer. 

Selv om de allerede er 30 stykker om dette, er Foldal åpen for enda flere. Hun sier de er glade for at det er såpass mange i forskjellige alder som er med.

– Det er barnefamilier med, pensjonister har vært med og det har også vært studenter med. Vi er glade i mangfold, så det er bare å ta kontakt med oss, alle som en.

Og mangfold er det også i åkeren. Spiselige blomster, løk, bær, beter, squash og bønner er bare noe av det de dyrker. Mens hun løfter Yrja opp i armene sine, legger hun til at de har dyrket gresskar. Etter innhøstinga ble det mye til overs, som resulterte i at de lagde en gresskar-suppe til høsttakkefesten de hadde. 

– På den festen var det skikkelig ruskevær, så vi måtte være inne, legger en snakkesalig Yrja Astrid til. 

Med Lillian, styreleder og initiativtaker, i spissen er de på vei til å så pipeløk i åkeren. Foto: Annabelle Sørensen

Sunnere kosthold

– Kan du hjelpe meg å bære dette? spør Stina, mens hun peker på en av store eskene de har sådd i. 

Stina Jakobsen ble en del av Ørsta Andelsgard midtveis i deres første sesong i 2017. Mens hun starter å så i en ny eske, forteller hun at hun liker godt å holde på ute i hagen. Men det er ekstra kjekt når en kan gjøre det sammen - akkurat som de gjør her. Da de høstet inn alt i fjor ble det veldig mye grønnsaker de fikk med seg hjem. De fordeler nemlig alt de sår og planter, likt på hverandre. 

Mens hun sår frø sammen med Yrja Astrid, forteller Stina at det ikke var lett å bruke opp alt hun fikk med seg hjem fra innhøstinga. Med tanke på alle grønnsakene hun fikk med seg, ble det naturlig for henne å måtte legge om kostholdet sitt litt.

– Jeg lærte meg blant annet å lage kålsuppe, for det var så mye kål jeg fikk med meg hjem, sier Stina og ler. 

– Nå har jeg sådd alle disse, Stina. Men du har ikke laget hull på de som er borterst her, bryter en arbeidsvillig Yrja Astrid inn.

– Haha, det er bra du følger med og at noen har kontroll, svarer Stina og ler.

Fra høyre: Stina og Yrja Astrid underveis i såinga. Foto: Annabelle Sørensen

Tørken i fjor preget åkeren

Med stor glede forteller bidragsyterne på dugnaden at de nylig vant en budrunde på et drivhus, og at de vil de få stor nytte av dette. De har til nå planlagt å ha tomatene der. I tillegg til åkeren og drivhuset som de håper å få satt opp snart, har Trine et rom i kjelleren hun bruker som planterom. Der forteller hun at de vanner plantene og legger plastikk over for at fuktigheten skal vare. I tillegg har hun en kraftig vekstlampe.

Det rommet kommer nok godt med, for i fjor opplevde de som mange andre tørke. Trine sier de i forkant av sesongen måtte gjøre en del jordbearbeiding, noe som gjorde jorda og vekstene mer sårbare for tørka som kom. 

– Vi fikk pumpet vann fra elva og det var noen planter som døde, men alt i alt gikk det relativt greit. 

Med en stor glede og entusiasme viser hun meg rundt om i åkeren og forteller hvor de forskjellige sortene skal være. De avslutter dugnaden med å sette seg ned og grille sammen.

Sjekk alle andelslandbrukene i Norge her (ekstern lenke).

Trine viser meg noen av løkene som har begynt å spire. Foto: Annabelle Sørensen
På vei tilbake møter vi to av dugnadarbeiderne som er i gang med å spre hestemøkk som gjødsel. Foto: Annabelle Sørensen
Her er noen av forbrukerne i gang med grillingen. Foto: Annabelle Sørensen

 

Fakta om andelslandbruket:

Det første andelslandbruket ble etablert i Norge i 2006, på Øverland gård i Bærum. Fra og med 2015 har antallet vokst kraftig. Per desember 2018 finnes det 77 andelslandbruk i Norge, fordelt over alle landets fylker. De fleste andelslandbrukene produserer grønnsaker, men flere har også involvert egg, mel og kjøtt. 

Kilde: andelslandbruk.no