– Vi må tørre å ta plass

ØRSTA: Fullstappa på 8.mars-arrangement

DRONNING: Nina V. Telseth har på seg en hjemmelaget krone i anledning kvinnedagen. Hun vil kvinner skal være stolte. Foto: Aina Helgheim

Nesten to hundre personer møtte opp på 8.mars-arrangementet i Ørsta kulturhus. – Vi må tørre å sette likestilling på dagsorden, sa Varaordfører i Volda, Fride Sortehaug i sin appell. 

 

Nina Telseth har gjort "wear your crown always" til slagordet for 8.mars-feiringen. Foto: Aina Helgheim.

– Vi bør ikke gjemme oss bort, vi må tørre å ta plass, smiler  Telseth med blomsterkrone på hodet. Hun hadde fått laga ei krone spesielt for kvinnedagen. Nina var ansvarlig for kveldens arrangment i kulturhuset. Slagordet for dagen var «wear your crown, always». Med det mener hun at vi skal være stolt av oss selv. 

Flere sterke personligheter var på scenen i kveld. Blant annet Fride Sortehaug. Som varaordfører i Volda opplever hun at det er få kvinner med på laget. Ifølge Statistisk Sentralbyrå er kun 29,6 prosent av kommunestyrerepresentantene i Volda kvinner. Hun tror det har noe å si hvilke kjønn som sitter i beslutningsorganer.

Fride Sortehaug vil starte et tverrpolitisk kvinnenettverk på tvers av kommunegrenser. Foto: Aina Helgheim

 

Feminin makt

– Menn har hatt makten så mye lenger enn oss, så det feminine har ikke fått plass i beslutningsorganene. Det må vi gjøre noe med, sa hun Fride fra talerstolen.

Hun forteller at kvinner engasjerer seg i ulike hobbyer hver for seg, men at  det er i politikken de viktige avgjørelsene tas. Derfor har hun starta et tverrpolitisk kvinnenettverk i Volda kommunestyre.  

– For at kvinner skal tørre å engasjere seg, må vi lage en plattform hvor det er rom for det, mener hun.

 

 

Lana Barikhan fra Syria mener det viktigste vi kan gjøre er å dele erfaringer med hverandre. Foto: Aina Helgheim.

Fra Syria til Norge

Lana Barikhan kom fra Syria som flyktning, og mener likestillingen har kommet langt i Norge. Hun var en av talerne i kveld. Likevel synes hun også norske kvinner bør huske å bære en usynlig krone hver dag. 

– I dag skal vi ha den synlig. Det jeg vil mest av alt er å få være meg selv, og det kan jeg her i Norge, sa hun og mottok stor applaus. 

Da Lana gikk ned fra scenen, puttet Nina kronen sin på hennes sitt hode og sa at vi lærer mest om oss selv i møtet med andre. 

Lite likestilling i Eritrea

Johanna Esaw og Hadas Mahari fra Eritrea er glad for at Norge er ganske likestilt. Foto: Aina Helgheim.

Johanna Esaw og Hadas Mahari hadde tatt turen til kulturhuset onsdag kveld. De er fra Eritrea, og sier den internasjonale kvinnedagen feires litt i Eritrea, men ikke like mye som i Norge. 

– Sammenliknet med Eritrea, er Norge veldig likestilt. I hjemlandet vårt har kvinner mye mindre makt enn menn, forklarer de.

Cecilie Teunissen fra Sunnmøre Krisesenter minner om at vold rammer folk vi kjenner. Foto: Aina Helgheim.

 

 

Vold i hjemmet- et likestillingsproblem

Leder for Sunnmøre Krisesenter, Cecilie Teunissen var på scenen for å snakke om det hun kalte en av de største likestillingsutfordringene. Vold i nære relasjoner rammer flest kvinner, og det merkes på krisesenteret. 

– Mange tenker at volden skjer med noen langt unna, men mange av oss kjenner noen som har opplevd en voldelig partner. Hos oss får vi besøk av folk i alle aldre og fra ulike kulturer. Det er veldig viktig at vi tør å si fra om vi frykter at for eksempel naboer lever under sånne forhold. Vi vet at barn tar stor skade av å være vitner til vold, sa hun til et engasjert publikum.

– Ikke ha dårlig samvittighet

Åsta Årøen kom helt fra Bergen for å snakke om at man forventes å balansere flere roller som kvinne i politikken. Foto: Aina Helgheim

Åsta Årøen hadde kommet helt fra Bergen for å snakke for ørstingene. Et av hennes mest sentrale poenger, var at kvinner ikke må ha dårlig samvittighet for å engasjere seg. 

– En gang fikk jeg høre at jeg må jammen ha en snill mann, fordi jeg deltar i møter og arrangmenter på kveldstid. Det tviler jeg på at politisk aktive menn får høre, sa hun til latter fra salen. 

Alle som talte i kveld, var enige om at kvinner må tørre å ta mer plass, også i hverdagen. Et av arrangør Nina Telseth sine hovedpoenger, var at det må være greit å være nyskapende og ta initiativ som kvinne. Hun mente også at kvinner bør klappe hverandre frem!

– Også må vi ha litt 8.mars hver dag, avsluttet Fride Sorthaug fra Volda.