– Eneste løsningen er å redusere produksjonen

Grisebønder står i fare for å miste jobben etter årets overproduksjon av svinekjøtt.   

– Vi har hatt en så effektiv svineproduksjon at noen bønder rett og slett må slutte å produsere, sier Hans Thorn Wittusen, visekonsernsjef i Nortura. 

Grisebonde John Magne Krøvel
STOLT GRISEBONDE: Nå har John Magne Krøvel til sammen tusen purker og griseunger i fjøset sitt. Foto: Ole Christian Nymoen

John Magne Krøvel bygde grisefjøset "Bacon Hill" i Ørsta i 2014, og investerte mange millioner i prosjektet. Han forklarer at overproduksjon fører til konsekvenser for inntekten til bøndene. Grisebonden legger til at de med nedbetalte fjøs takler situasjonen bedre enn nyoppstartede bønder slik som han selv. 

– Jeg kan ikke gi meg med produksjonen når jeg har så mye gjeld, sier Krøvel.

Før man får gå inn i fjøset må man ta på seg munnbind, plastikkhansker, en Nortura-kjeledress og noen robuste gummistøvler. Bare noen sekunder etter at man kommer inn i fjøset er man dekt med støv fra halmet som dekker gulvet.

John Magne Krøvel grisebonde
GRYNT: Purka grynter en fin melodi mens den får en klapp på ryggen.  Foto: Ole Christian Nymoen 

Bonden går målrettet frem til den første grinda, hvor det står ei god og rund purke.  Grisen grynter godt mens den får en god klapp på ryggen.

Krøvel forteller at han til sammen har tusen purker og smågriser inne i fjøset. Nærmere 280 av dem er slaktegriser. 

Blir til norsk juleribbe

På Nortura sine fryselagre er det nå 6.359 tonn med svinekjøtt, det er nesten 5.000 mer enn i fjor.

 Det er allerede antatt at det blir et overskudd på 5.400 tonn gris i 2019. Hvis overskuddet blir så høyt, vil det by på problemer med å tømme Nortura sine fryselager fra i år. 

Statistikk Nortura
PROBLEM: Statistikk fra Nortura viser at overproduksjonen av svinekjøtt, storfe og sau øker.  Foto: Nortura // Totalmarked for kjøtt og Egg. 

– Ved årsskiftet var det bare 500 tonn svinekjøtt på lager, det er et normalt overskudd. I løpet av året har dette lageret bygd seg opp betydelig, utdyper Wittusen. 

Wittusen
OVERFYLTE LAGRE: Visekosernsjef i Nortura, Hans Thorn Wittusen, er bekymret for at det skal vedvare.  Foto: Nortura

Når bøndene produserer for mye kjøtt, blir overskuddet plassert på Nortura sine fryselagre. Her blir kjøttet lagret frem til det er behov for å ta det i bruk. Nå ligger det så mye kjøtt på disse lagrene at Nortura har sett seg ut to løsninger for å selge unna årets overskudd. 

– Vi skal ta ut en del nå til jul for å sikre mest mulig norsk ribbe, men vi kommer også til å eksportere et par tusen tonn kjøtt til EU-land, sier Wittusen.

Vanskelig å øke salget

Produksjonen av gris har økt, samtidig som færre kjøper kjøttet. Dermed fører overproduksjonen til at bøndene tjener mindre. 

Nortura har prøvd å øke salget på svinekjøtt ved å sette ned prisen, men tiltaket har ikke vært effektivt nok. Den nåværende løsningen de kommer med er å redusere produksjonen med 5-7%, samtidig som noen bønder må slutte helt med produksjon. 

– Selv om Nortura mener at svinebønder bør gi seg, så er jeg uenig i det. Det er en dårlig løsning, jeg syntes heller vi kan dra nytte av andre tiltak, sier Krøvel. 

Han foreslår at man heller kan kutte kraftig ned på importen av svinekjøtt, og redusere inseminering av purker ytterligere. 

– Spise bacon hver dag

Fylkesleder i Møre og Romsdal bondelag, Oddvar Mikkelsen, mener at en løsning på problemet kan være å spise mer kjøtt, eller at det produseres mindre. 

– Det er skikkelig godt norsk bacon, sier Krøvel mens han stolt viser frem en av griseungene sine. 

Med et lurt smil om munnen legger han til:
– Løsningen er å spise egg og bacon hver dag, og skinke hver søndag.