– Når det er drittvær skal alle skifte dekk

På tide å skifte dekk?

DEKKSJEF: På Grebstad har vinterdekkene klare. FOTO: Mathias Hamre

Våte veier og lave temperaturer gjør det vanskeligere å holde seg på veien. Folk på Søre Sunnmøre rådes til å få på vinterdekkene. 

– Det er en helt vanvittig forskjell fra i fjor. Rushet startet for to uker siden, i fjor var det ikke liv før tett på vinteren, sier Pål Grebstad, daglig leder hos Dekkservice Volda.

HEKTISK: Kundene ringer i ett sett når det er dårlig vær. 

Det har vært mye vær så langt denne høsten, og på Søre Sunnmøre ser man snøen krype stadig lenger nedover fjellsidene. Det meldes om nattefrost til helga, og med det også glatte veier.

– Kjører du med sommerdekk eller dårlige dekk på glatt føre, er det selvfølgelig større fare for ulykker, understreker Mohammad Amiri hos Statens vegvesen. Han følger med på vegvesenets trafikkamera, og kan melde om våte veier over store deler av Søre Sunnmøre.

Dekksjef Grebstad er klar på hvilke dekk folk bør bruke.

– På dette føret er det viktig med dekk som drenerer. Piggfrie vinterdekk, med mønster som går utover og får bort vannet fra asfalten under dekkene, er det beste nå, forklarer han.

– Jekkene i bilene er livsfarlige

I utgangspunktet er det ikke lov til å kjøre med piggdekk før 1. november, men det er føret som bestemmer. Er det glatt og snø, har man lov til å skifte til piggdekk. Uansett hva datoen er. Og til de som tror at man kan kjøre med ett sett dekk hele året, kan Grebstad fortelle at det ikke er noe som heter helårsdekk.

– I tillegg til mønstrene, er det forskjell i blandingen i gummien. Om vinteren må du ha mykere dekk som biter i minusgrader. På sommerføre har vinterdekk dobbelt så lang bremselengde som sommerdekk, men det er ikke ulovlig, fortsetter voldingen.  

Han sier han ikke trenger å se ut vinduet for å sjekke hvilket vær som er ute. Hvis det er dårlig, ringer folk og vil skifte til vinterdekk. Sludd, slaps og minusgrader er det verste. Da gløder telefonen.

– Det er utrolige svingninger. Når det er drittvær skal alle skifte dekk, men når sola skinner er det ingen som tenker på det. Så er det omvendt før sommeren, sier han lettere oppgitt.

Grebstad har til slutt en oppfordring til folk som vil skifte dekkene selv.

– Jekkene i bilene, hvis de i det hele tatt har, er livsfarlige. Du må ha et hardt, vatret underlag. Det verste jeg så var på en bensinstasjon. En kar hadde jekket opp bilen med sin egen jekk, og satt med beina inn under bilen mens han skiftet dekk. Hvis jekken kollapser, klipper han av begge beina. Så da var det nesten så jeg gikk bort og sa at dette må du ikke gjøre, ler han.