Tradisjonen med påskekrim er et særnorsk fenomen, men hvordan oppsto det?

Påskekrim

SÆRNORSK FENOMEN: Å lese om mord og brutalitet i påska er et særnorsk fenomen. FOTO: Victoria Skjemstad 

Historien om opprinnelsen til påskekrimmen er derimot ikke like spennende som en kriminalroman.

Tradisjonen startet nemlig i 1923 da de fattige studentene Nordahl Grieg og Nils Lie bestemte seg for å skrive en kriminalroman for å tjene litt penger. Ved hjelp av Griegs bror, Harald Grieg, som jobbet i Gyldendal forlag, fikk de gitt ut boken under pseudonymet Jonathan Jerv. 


Lørdag før palmesøndag annonserte Gyldendal utgivelsen med tittelen «Bergenstoget plyndret i natt» i stor skrift på avisenes førstesider som om det var en nyhetsoverskrift. Avisen ble nedringt av fortvilte mennesker som trodde Bergenstoget hadde blitt plyndret. Dette gjorde at boken solgte så godt at Aschehoug forlag også satset på å gi ut krim påsken etter. 
 

Andre påsketradisjoner 
Det er selvfølgelig flere ting som er med på å forsterke denne særnorske tradisjonen. Som for eksempel påskekrimmen på melkekartonger, ”Mord og mysterier” på TV-skjermen og Rivertonprisen, som deles ut rundt påsketider hvert år. Rivertonprisen deles ut til årets beste norske kriminallitterære arbeid enten det gjelder en roman, novellesamling, skuespill, fjernsynsdrama eller radioteater.
 

KRIM SELGER I PÅSKA: Inger Annette Bjørneset sier at salget av krimbøker øker på Norli Volda i påsketider. FOTO: Stian Nufsfjord

Salget av krim øker 
Inger Annette Bjørneset, daglig leder på Norli Volda, sier at krimsalget absolutt øker rundt påsketider.

– Vi selger jo veldig mye krimbøker rundt påsketider. Krim selger selvfølgelig godt resten av året også, men salget øker utvilsomt rundt påske, sier hun. 
  Bjørneset forteller at det ikke bare går i krim. 

– Folk liker forskjellige ting, og det er viktig at vi kan tilby noe til alle. Når folk har fri har de også tid til å lese. 
 
Hvorfor krim? 
Kriminalforfatter Jørn Lier Horst sa i sin prolog under Krimfestivalen i 2017 at i tillegg til å gjøre oss i stand til å forstå virkeligheten bedre, gir krimlitteraturen oss muligheten til å flykte fra virkeligheten. Horst tror det er derfor vi liker å lese kriminalromaner.

 

Tre krimbøker å lese i påska: 


Camilla Läckberg – Gullburet

På overflaten kan det se ut som om Faye har alt. En perfekt mann, en elsket datter og en luksuriøs leilighet i den fineste delen av Stockholm. Läckberg er en av de svenske yndlingsforfatterne til mange norske krimelskere. Nå skal hun ut med en splitter ny krimserie. Vi snakker hevnthriller.

 


 

 

 

Tom Egeland – Falken 

I år har Tom Egeland latt sin helt Bjørn Beltø hvile, og i stedet skrevet en actionfylt trikke-thriller. En trikk blir kapret i Oslo sentrum. For gislene og politiet venter et åndeløst mareritt. Med politiet på hjul kjører trikken rundt i byen en stekende het juli-ettermiddag. Ingen vet hva som foregår bak de tildekkede vinduene.

 

 

 

Cilla og Rolf Börjlind – Koldbrann

Forfatterne bak TV-serien ”Springflo” er klare med den femte boken om Tom Stilton og Olivia Rönning. Handlingen starter på Mekongfloden i Thailand, hvor Tom Stilton er på vei inn i det gylne triangel, på jakt etter en mørk hemmelighet.