Piloter i toppklasse ved Hovden

Pilotene ingen kan matche

Pilotene ved Hovden er ikke alltid like heldige med været som i dette tilfellet. FOTO: Fanny Klokkerud Odden

Ved Hovden flyplass i Ørsta lander kun kvalifiserte piloter. Høye fjell og vanskelig terreng setter nemlig flere krav for å få lov til å fly passasjerfly ved flyplassen.

– Pilotene som flyr på kortbanenettet er blant de aller beste, fordi de utfører rundt ti landinger og avganger hver dag. Andre piloter utfører kanskje bare halvparten om dagen, forteller Steinar Vatne, operativ leder i tårnet ved Hovden flyplass.

Han nevner at det finnes flere særskilte krav som er satt opp for pilotene som skal fly rutefly til Hovden.

– Det er ingen av pilotene til Widerøe som får lande ved Hovden dersom ikke de har landet der i løpet av det siste året. Pilotene er godt lokalkjent, og skal ha spesialtrening for å lande på kortbanenettet, forteller Vatne.

Strenge krav for pilotene

Yngve Heim, flyoperativ inspektør i Luftfartstilsynet, bekrefter at det er ekstra strenge krav for pilotene på Hovden og tilsvarende kortbaneflyplasser med bratt innflyging.

– Pilotene må ha periodisk trening for å oppfylle kravene for å kunne fly på disse flyplassene. Minst en gang i året må de fly til/fra hver enkelt kortbaneflyplass for å opprettholde kompetansen som skal til for den aktuelle flyplassen, forklarer Heim.

Han forteller at terrenget og beliggenheten rundt Hovden skaper spesielle værfenomen, som bygevær og turbulens.

– Disse gir ekstraordinære begrensninger for vind under innflyging; ved for mye vind kan man ikke gå inn for landing. Ved flyplasser med slike utfordringer gjelder spesielle konstruerte inn- og utflygningsprosedyrer, sier Heim.

De ansatte på Hovden flyplass kommuniserer med pilotene fra vakttårnet.
FOTO: Oda Lund Finsås

Uvær skaper kanselleringer

Katarina Solli, informasjonssjef i Widerøe, forteller at vind og føreforhold ofte er årsaken til at Widerøe-flyene får problemer med å lande.

– Det blåser gjerne mye mer i høyere lag enn hva det føles som fra bakken. Dårlige værforhold er ofte årsaken til kanselleringer, og dette har vi dessverre hatt litt av de siste årene, forklarer hun.

Hun forteller at det ofte kan være for mye vind eller tåke til å lande, i tillegg til kast i vinden.

– Hvis vi ser at det er dårlig vær over Hovden, vil vi fly til Ålesund eller en alternativ flyplass og deretter sette inn alternativ transport til ankomststedet, sier hun.

 

Fanny Klokkerud Odden

Fanny Klokkerud Odden

Les flere artikler fra Fanny Klokkerud Odden.

Ei blid jente på 21 fra Oslo.

Oda Lund Finsås

Les flere artikler fra Oda Lund Finsås.

Living the sweet life in Volda!

Favorittfarge: Beige