Organisert piggsvinhjelp redder liv

pinnsvin

SØTE SVIN: Det er viktig å huske at pinnsvin er ville dyr, og at de ikke er ment å temmes. FOTO: Bernhard Moe Nyquist

Oktober er måneden hvor pinnsvin går i dvale. Selv om pinnsvin gjør dette av natur, er det ikke alle pinnsvin som er fysisk klare for en lang vinterdvale ute i naturen.

HAREID: Den frivillige veldedighetsorganisasjonen Pinnsvinhjelpen skal organisere og finansiere dvaleområder for pinnsvin som ikke ville overlevd på naturlig vis. Bente Elvebu er en organisert pinnsvinhjelper, og hun oppfordrer alle som har et hundehus, dukkehus, en garasje e.l. til å rigge opp til dvaleområder.

– Det er alt for mange pinnsvin som ikke får hjelp, forteller hun.

Bente Elvebu, pinnsvinhjelper
Foto: Bernhard Moe Nyquist

For seks år siden fant Elvebu ut at hun hadde overskudd til å huse pinnsvin over

vinteren. Hun begynte selvstendig, men etterhvert som Bente skjønte at det var mange fler pinnsvin som trengte hjelp, så hun ingen annen mulighet enn å ta inn så mange hun klarte.

To pinnsvin ble til syv, og etter hvert som kostnadene ballet på seg meldte hun seg inn i Pinnsvinhjelpen. Gjennom dem fikk Bente dekket kostnader for fôr, veterinærbesøk og medisiner. 

– Mange mener at pinnsvin er ville dyr og at det blir feil å gripe inn. At de er ville dyr er jeg ikke uenig i, men hvis ikke jeg hadde grepet inn, så hadde de dødd, forteller Elvebu

Til tross for at et fullvoksent pinnsvin skal veie ca. 700 gram, har Elvebu tatt inn pinnsvin som har veid helt nede i 60 gram. 

– Hjelpere skal ikke ta inn friske pinnsvin for gøy. Pinnsvinene som får hjelp er de som ikke ville overlevd vinteren på egenhånd, forteller Elvebu.

Krever ikke mye

I hagen til Elvebu står det et dukkehus, her får hun plass til de syv pinnsvinene. Bente forteller at de trenger svært lite oppsyn, men at det likevel går rykter om at man kan gi pinnsvin melk og avokado - selv om dette kan føre til kraftig diaré og dehydrering.

DUKKEHUS: Da barna sluttet å bruke dukkehuset, flyttet pinnsvin inn. (Foto: Bernhard Moe Nyquist)

– Veldig mange gir feil mat til pinnsvin. Selv om de spiser alt du gir dem, er det ikke bra for dem å spise for eksempel avokado. De er kjøttetere. Gi dem gjerne vann, tørrfôr eller våtfôr. Ut i det fri spiser de mus, hoggorm og snegler, forteller Elvebu. 

Bente forteller at det er alt for få pinnsvinhjelpere i forhold til hvor mange pinnsvin som trenger hjelp, og at kriteriene en må utfylle for å rigge opp til dvaleområder er langt færre enn hva folk tror.

– Det er ikke så mange organiserte pinnsvinhjelpere, og hos meg er det fullt. Likevel er det mange pinnsvin som trenger et hjem for vinteren, forteller Elvebu.

Bente forteller at man må ringe pinnsvinhjelpen om man ser pinnsvin i vandrende i sentrale områder på dagtid, men sier også at det tidligere har vært problematisk at folk henvender seg direkte til hjelperne - istedenfor til Pinnsvinhjelpen.