Går inn for å redde strendene
 

Plast i havet

FLYTER I SØPPEL: Kystlinjen svømmer i søppel. Foto: Charlotte Hauge

I 2050 er det mer plast enn fisk i havet kommer det frem i en rapport fra World Economic Forum. Det mobiliseres nå sterkt på Søre Sunnmøre i 2017 for å forhindre dette. 

 

I 2017 har regjeringen bevilget 35 millioner i støtte til maritim opprydding. Fra 23. februar kunne man gjennom miljødirektoratet søke om støtte til å rydde søppel langs, eller i havet. Her kan alle organisasjoner, foreninger og private bedrifter søke. I år har Ulstein kommune og avfallsfirmaet SSR gått sammen om å søke penger til å ta opp kampen mot plast i havet.  

Dugnadsånd og synliggjøring

Ulstein kommune og Søre Sunnmøre Reinhaldsverk(SSR) har bestemt seg for å gå sammen og rydde strendene. Søknaden har enda ikke blitt skrevet, men det har vært møter de to imellom for å inngå et samarbeid. Asbjørg Garshol er kommunikasjonsleder i Ulstein og har sittet i møter med SSR.

– Vi går i lag, da blir det lettere å få til et rent område. En kulturendring og moralendring om å gå sammen om dette. Offentlig og privat skal forenes om å gjøre Ulstein renere, forteller Garshol.

Siden søknaden enda ikke har blitt skrevet, er det ikke bestemt hvor det skal ryddes. Noe av det som har blitt planlagt er et arrangement den 22.april hvor søppel i havet skal stå i fokus.

– Noe av det vi ønsker å søke penger til er et arrangement hvor vi skal dreie holdningene våre om søppel. Alt søppelet vi samler inn, skal vi legge i sentrum for å synliggjøre for folk hvor ille forsøplingen i havet er.

MENNESKEAVFALL: Søppel som dette ender opp i havet. Foto: Charlotte Hauge 

 

Søppelkrise langs kysten

Noen andre som prøver å sette lys på problemet er Runde Miljøsenter. Charlotte Hauge er kommunikasjonsrådgiver ved miljøsenteret og personlig veldig engasjert i søppelkrisa.

–  Det er masse, det er overalt. Det er ikke en eneste plass hvor det ikke er plast! Hele kystlinja er full av det, og det er alvorlig. Jeg tror nok det er lurt om folk tar seg en tur på stranda så de får seg en vekker,  forteller den aktive rydderen.

Charlotte er veldig ivrig i søppelplukkingen privat og tar seg ofte en tur selv for å rydde. Et av de stedene hun pleier å dra innom, er stranda ved Blankholmen i Herøy kommune. Stranda er merket på ryddesiden ‘’Hold Norge rent’’ som en forsøplet strand.

– Jeg har rydda stranda på Blankholmen flere ganger, men det er altfor mye. Når jeg tar hånda ned i sanda, så kommer det små plastbiter på henda, det er bare plast der. Når jeg går på gresset, så hører jeg det knaser under skoa mine. Er det plaststrender vi vil ha?, spør Charlotte retorisk.

Blankholmen i Herøy trenger hjelp              foto:Charlotte Hauge
BLANKHOLM: Stranda trenger hjelp. Kart: holdnorgerent.no

10-11.mars kommer ryddeportalen og dugnadsiden ‘’Hold Norge rent’’ til Runde for å rydde hele øya fri for menneskeavfall.

Stort ønske om å hjelpe til

SSR og Ulstein er ikke de eneste som prøvde å hjelpe til. I fjor sto blant annet Hødd IL på listen over søkere hos miljødirektoratet til rydding. De fikk dessverre ikke bevilget penger.

–  Vi ble tipsa om det i fjor, men da fikk vi dessverre avslag på søknaden. Den var for lite spesifikk. Vi vet ikke om vi skal søke i år og, det skal vi diskutere, sier Kari Sundgot, daglig leder i HØDD IL. 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda