Ny sosial trend oppforder unge til tyveri

Politiet advarer mot utfordring på sosiale medier

Unge utforder hverandre til å begå tyveri i ny trend på sosiale medier. FOTO: Kon Karampelas/unsplash

En ny trend har oppstått på sosiale medier hvor unge utfordrer hverandre til å ta varer fra dagligvarehandler uten å betale. Nå advarer politiet de unge om at dette er straffbart.
 

Mobilappen TikTok har over de siste årene tatt Norge med storm og har over halvannen milliard nedlastinger på verdensbasis, ifølge analysesiden Sensor Tower. Appen lar brukeren filme, redigere og dele korte videosnutter med hele verden. Brukeren kan velge om profilen deres skal være åpen for alle, eller privat og kreve godkjennelse for at andre kan se videoene deres.

Det dukker stadig opp nye trender på TikTok og andre sosiale medier. I det siste har en urovekkende trend dukket opp som oppfordrer til tyveri og nasking. Trenden går ut på at en person stjeler varer fra matvarebutikker, og gjerne prøver å returnere varen for å få penger tilbake uten kvittering, dette blir filmet og delt på TikTok.

– Det er ikke straffefritt selv om det er på sosiale medier. Naskeri er fortsatt ulovlig og det vil bli anmeldt. Selv om de er under 15 år vil det bli opprettet anmeldelse, forteller innsatsleder ved politisentralen i Møre og Romsdal, Borge Amdam.

Amdam forteller også at dersom mindreårige blir tatt for nasking vil familien bli informert, og i verstefall kan barnevernet bli involvert.

Daglig leder ved KIWI Volda, Bjørn Telset, forteller at de har så langt ikke hatt noen problemer med nasking i butikken enda, men de vil følge en streng rutine dersom det skulle skje.

Amdam anbefaler foreldre å se på deres tips om nettvett for barn og unge, som ligger på politiets egne nettsider, dersom det skulle være mistanke om at barnene deres skal drive med nasking.