Nettdatingsvindel på Sunnmøre

Politiet stoppet datingsvindel

Mandag formiddag reddet politiet en kvinne på Sunnmøre fra å bli frastjålet hundretusenvis av kroner. Svindleren og offeret møttes gjennom nettdating.

Dating på internett blir stadig mer populært. Mange av profilene som brukes på datingapper og nettsider er falske brukere, laget av kriminelle for å svindle andre. Mandag formiddag stoppet politiet nok et tilfelle av nettsvindel på Sunnmøre.

Vær varsomme

– Politiet ble koblet inn, og vi så blant annet at det var dokumentforfalskning og ID-tyveri, sier Even Klokkersund, leder for økoteamet på Sunnmøre. Han advarer andre mot å overføre penger til folk man treffer på nettet.

Svindel som dette skjer overalt på nettet, og er dessverre ikke noe nytt fenomen. Svindlerne bruker god tid på å skaffe tilliten din, før de ber om penger.

– Har du først sendt et mindre beløp, vil de raskt be om mer. Som regel oppstår det noen problemer, som bare du kan fikse. Bak svindelen står kriminelle, som har tilpasset profilene sine for å matche med deg, forteller Klokkersund.

Flest voksne som blir lurt

Ifølge tall fra Økokrim er det stort sett godt voksne menn som blir lurt. I 2016 ble 181 nordmenn lurt for minst 205 millioner kroner. Dette var i hovedsak «datingsvindler».

– I Møre og Romsdal har vi sett flere slike tilfeller. Ved flere anledninger har sekssifrede beløp blitt stoppet av bankene. Dessverre skjer det ofte at enkeltpersoner mister store pengesummer som de aldri får tilbake, sier Klokkersund. 

Nærnett

Les flere artikler fra Nærnett.

  • Ikke gi penger til noen du bare treffer på nett
  • Be banken om råd og dokumentsjekk før du overfører også mindre summer til utlandet
  • Kontakt politiet om du eller noen du kjenner er utsatt for denne typen svindel
  • Kutt all kommunikasjon med personen umiddelbart
  • ikke opprett ny kontakt med svindleren