Prøvde å holde kontroversielt møte skjult

Presse uønsket på homofili-møte

Lukket invitasjon til foredrag om homofili i det kristne miljøet skaper nå reaksjoner.

Enkeltpersoner i det kristne miljøet sendte ut invitasjon til et lukket foredrag om én homofil som har valgt å ikke leve i et forhold med noen av samme kjønn. Nærnett har fått tak i brevet som har skapt mange reaksjoner. 

Brevet skaper nå sterke reaksjoner i lokalsamfunnet og i homofilimiljøet. 

Knut-Andreas Bjørke er selv homofil og fra Volda. Nå er han nestleder i en skeiv-organisasjon i Molde. Han blir rasende når Nærnett forteller om det planlagte foredraget. 

– Jeg synes det er helt forjævlig. Det er så mange som sliter med seg selv allerede. Flere tør så vidt å stå frem som homofil, og så kommer dette på banen. Det kan få folk til å føle seg usikre, mener Bjørke. 

IKKE GREIT: Knut-Andreas Bjørke ønsker personlig å dra på møtet for å si sin mening.   Foto: Privat

Bjørke frykter at dette skal påvirke den yngre generasjonen homofile, som han mener allerede er en utsatt gruppe. 

 – Dette kan jo smitte over, nå kan jo andre homofile tenke at de også skal leve uten sex, sier han. 

– Dette gir ikke noe positivt inntrykk for andre som er homofile. Syntes det er ekstremt at de velger denne foredragsholderen. Jeg blir rett og slett sint og skuffet, forteller Bjørke. 

Stort engasjement i lokalsamfunnet

Hele brevet ble publisert i sin helhet og delt i sosiale medier av Anbjørn Steinholm Frislid. Frislid er ungdomspolitiker i Ørsta Frp. Da han så brevet, tok han til Facebook for å få ut frustrasjonen. Nå har innlegget fått hele 37 delinger og mange kommentarer. 

– Jeg valgte å dele dette fordi det er tydelig ut i fra invitasjonen og valg av foredragsholder hva slags budskap de vil ut med. At de i tillegg skriver at de ikke vil ha debatt rundt temaet gjør ikke situasjonen bedre. At slike holdninger eksisterer i 2017 er ganske oppsiktsvekkende, sier Frislid til Nærnett. 

FAKSIMILE: Slik så Facebook-statusen til Frislid ut 16 timer etter publisering

Et kunnskapsmøte 

Henning Brautaset er en av dem som står som arrangementansvarlig. Han stiller seg uenig i at dette sender ut feil signaler. 

– Det er nok misforståelser. Vi ønsker at dette skal være et lærerikt møte om hvordan homofili har foregått kulturelt og historisk i forhold til Bibelen, forteller Brautaset. 

Uønsket for offentligheten

I brevet blir det presisert at invitasjonen ikke skal bli gjort for offentligheten, «for å unngå opphausing og strid, som emnet lett kan føre til, vert ikkje arrangementet kunngjort i aviser eller sosiale media», står det i brevet. 

– Pressen skulle ikke få tak i dette brevet. Det ble sendt ut til flere personer som sitter i diverse kristne styrer. Folk som har tilknytting til det kristne miljøet har også fått invitasjonen, forteller Brautaset.  

Strid innad om møte

Etter det Nærnett kjenner til, har dette møtet skapt splittelse i det kristne miljøet i Volda og Ørsta. Nærnett erfarer at det var flere av de aktive i det kristne miljøet som ønsket at dette møtet ikke skulle finne sted. Derfor arrangeres det av enkeltpersoner og ikke en menighet.

Nærnett er  ikke ønsket til stede under møtet som er planlagt å gå av stabelen førstkommende onsdag. 

 

 

 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda