Saksøker kommunen for flere millioner

Illustrasjon av Volda Kunnskapspark - Aasen-huset

Slik ville Ivar Aasen-huset sett ut etter rehabilitering.
Dronefoto: Oclin AS. CGI: FireGrader AS

Volda kommune har blitt saksøkt av Prosjektbygg AS i Herøy for flere millioner, etter at kommunen nylig trakk seg fra en kontraktsprosess uten forvarsel.

Prosjektbygg AS går nå glipp av en kontrakt verdt 24 millioner, etter at Volda kommune i forrige uke brått trakk seg fra kontraktsforhandlingene med byggefirmaet. Oppdraget innebar påbygning og renovasjon av Ivar Aasen-bygget ved Høgskulen i Volda, og ble utlyst på anbud av kommunen i høst.

– Volda kommune har avlyst dette anbudet på urettmessig grunnlag. Prosjektbygg AS er ikke blitt behandlet riktig, sier Odd Arne Nilsen, byggefirmaets advokat, til Nærnett.

Saksøker Volda kommune

Ifølge planene skulle bygget få en ny fasade, nytt ventilasjonsanlegg, nytt lyssystem og en tredje etasje. Komplikasjonene oppsto da det viste seg at kommunen ønsket at de ansatte skulle kunne oppholde seg i bygget samtidig som byggearbeidet pågikk.

I et brev sendt til kommunen fra høgskuledirektør Jacob Kjøde, på vegne av studenter og ansatte, kom en annen side av saken frem.  I brevet fra 9. februar står det at entrepenøren mente at et viktig vilkår for oppdraget var at bygget skulle stå tomt under anleggsperioden. Videre ble det foreslått diverse tiltak for omplasseringen av studenter og ansatte.

– Og om vi skulle flytte på oss måtte kommunen erstatte lokalene, forteller Kjøde.

Prosjektbyggs advokat mener derimot at dette er feil.

– Prosjektbygg AS har aldri fremmet slikt krav, verken skriftlig eller muntlig. 

Krever erstatning

Å flytte elever og lærere til et eksternt bygg under byggeprosessen ville ifølge rådmann Rune Sjurgard kostet flere millioner kroner, hvilket førte til at kommunen valgte å avlyse anbudskonkurransen og utsette prosjektet frem til bygget står tomt. Dette kom frem på kommunestyremøtet i Volda 2. mars, melder Sunnmørsposten.

– At kommunen avlyser basert på slik tredjeparts opplysninger, uten å engang spørre Prosjektbygg om det stemmer, sier vel egentlig alt om saken. Det er bare for kommunen å lese tilbudsdokumentene til Prosjektbygg, så ser de hva som er rett, sier advokat Nilsen.

Nå ønsker Prosjektbygg å forfølge dette rettslig, og byggefirmaet ønsker erstatning for den tapte kontrakten.

– Det er snakk om et millionbeløp, uten at jeg vil gå noe nærmere inn på eksakt hvor mye det er snakk om, forteller advokaten videre.

Utsatt byggestart

Ivar Aasen-huset er det eneste bygget på Høgskulens campus som er eid av Volda kommune. Sunnmøre Kulturnæringshage, Møre og Romsdal fylkeskommune og Høgskulen i Volda skal gjennom forprosjektet for etableringen av Volda Kunnskapspark danne lokaler inne på Ivar Aasen-huset, ifølge prosjektets nettside. Dette skjer etter at elever og administrasjon blir flyttet til nye bygg som en del av Høgskulens utviklingsplan.

Ifølge planene skulle byggingen igangsettes i løpet av mai eller juni i år, og bygget skulle være ferdig rehabilitert i løpet av 2017. Planen var å renovere bygget under normal drift, slik at bygget ville vært innflyttingsklart i 2020, men nå vil byggestarten komme tidligst i 2020. Det er fordi resten av campus etter planen ikke er ferdig før den tid, og dermed vil ikke Aasen-huset stå tomt tidligere.

Nærnett har vært i kontakt med rådmannen i Volda kommune, Rune Sjurgard, som ikke ønsker å kommentere forholdet. Firmaet Prosjektbygg ønsker heller ikke å kommentere saken på nåværende tidspunkt.