Tar opp kampen for likestilling av funksjonshemmede

Pusser opp Ørsta sentrum for å bedre likestillingen av funksjonshemmede

– Det er så lite som skal til for at alle skal føle seg inkludert, men da må man være villig til å gjøre noe med det, sier varaordfører i Ørsta kommune, Karen Høydal (Ap). 

Under gårsdagens konferanse «Uteområde for alle» i Ørsta kulturhus ble utformingen av offentlige områder diskutert.

– Grunnskolene er et godt eksempel på offentlige områder som kunne vært bedre utformet. Mange av skolene i landet er veldig gamle, og er dermed ikke like godt tilpasset alles behov, sier Karen Høydal (Ap), varaordfører i Ørsta.
Høydal er leder i det kommunale rådet for likestilling av funksjonshemmede, og mener det er små grep som skal til for å utjevne forskjellene i samfunnet.

Vil kjøpe flere teleslynger
Det er mennesker med ulike typer funksjonsnedsettelser varaordføreren sikter til.
– Hørselshemning er et godt eksempel på en funksjonshemning som ikke synes så godt, og dermed ikke tas like mye hensyn til som andre funksjonsnedsettelser. Å kjøpe inn flere teleslynger er et godt alternativ til at også disse føler seg inkludert, sier Høydal.

Hun legger til at Vatnevatnet er et godt eksempel på en av områdene som er blitt tilpasset slik at flere greier å komme seg opp dit.
– Der har man i tillegg plassert en rampe som fører ut i vannet, slik at rullestolbrukere også kan bade. Akkurat det tror jeg er unikt i vårt område, jeg har ikke hørt om noe lignende, sier varaordføreren.

Eli Knøsen er rådgiver i likestillings- og diskrimineringsombudet, og holdt et foredrag under gårsdagens konferanse.
– Skoler må oppgraderes og bli universelt utformet, slik at barn slipper å oppleve å bli skviset ut. De må kunne delta i leken på like premisser som de andre barna, sier Knøsen.

Hun mener at det er lite som skal til for at offentlige områder skal kunne tilpasses bedre.
– Det er bedre å legge til rette for en universell utforming før man begynner å bygge, kontra å forandre på ting etter det er blitt bygd, sier Knøsen.
 

Kristi Hoel

Les flere artikler fra Kristi Hoel.

Malplassert trønder