Natura ryddet stranden på Flø

Arrangerte strandryddedag på Flø

Louise er glad for at hjemlandet hennes, England, har blitt flinkere til å resirkulere og kildesortere i løpet av de siste tiårene. – Vi trenger å gå i oss selv, sier hun, mens hun plukker opp søppel og plast fra stranda. Foto: Klara Skovro Thoresen

Tavaha betyr å ta vare på havet. Med det mottoet i bakhodet tok studentene i Natura søppelsekkene fatt og ryddet stranda på Flø.

– Det er sjelden jeg kommer hjem fra en strandryddedag og ikke får høre hvor vakkert det er ved havet. Man setter mer pris på det havet vi har, og der tror jeg vi setter igjen et lite spor, sier Nicolai Kjerschow.

Engasjerte Natura-medlemmer

Som leder av Natura er han friluftsentusiast og tilbringer naturligvis mye tid i naturen.

– Vi legger jo alltid igjen spor etter oss når vi er ute i naturen, og det sporet må vi prøve å minske, sier Nicolai.

Med på ryddedugnaden var Jenny. Hun engasjerer seg stort for å skape mer bevissthet rundt miljøproblemene hjemme i Finland.

– Jeg er veldig opptatt av å bevare havet og naturen, og synes dette var en fin måte å hjelpe verden på. Plastikken er et stort problem, og jeg håper jeg får samlet inn alt det som kan ødelegge havet her, sier Jenny.

asfd
NATURA FOR NATUREN: 27 ivrige medlemmer av Natura brukte søndagen på Flø for å plukke søppel og plast langs stranda. Foto: Klara Skovro Thoresen

Må starte med seg selv

Engelske Louise plukker opp sjampo-flasker, tau av plast og ting hun ikke en gang vet hva er. Men det er søppel, og det hører ikke hjemme i havet, ei heller i strandkanten på Flø.

– Alt det vi kaster i havet er unaturlig og skal ikke være der. Og vi forstår så lite av det. Vi trenger å gå i oss selv, og det å rydde opp etter oss selv er et godt sted å starte. Jeg tror små prosjekter hjelper i det store bildet, fordi da begynner folk å innse at det må starte hos en selv. Da kan man legge presset på de større aktørene og gjøre endringer oppover, sier hun.

GLAD I HAVET: Natura-leder Nicolai Kjerschow ledet an for å gjøre havet bittelitt renere. Foto: Klara Skovro Thoresen

Til kunst og resirkulering

Søppelet leveres i resirkulerbare poser til en miljøstasjon i Ulsteinvik. Der resirkuleres det, noe blir også til kunst. Nicolai Kjerschow er ikke i tvil om at alt nytter.

– Hvis ikke vi hadde gjort det, så hadde kanskje ikke andre gjort det heller. Vi dekker jo bare en veldig liten del, så da er det viktig at andre tar initiativ og plukker andre steder.  Vi finner alltid plast, så det er en sikker ting å gjøre hvis man vil bidra til å få et renere hav. 

Selv har Nicolai alltid vært opptatt av havet.

– Det er havet som gir oss liv og det er der vi kommer fra. Så det er utrolig viktig å ta vare på det og plukke opp plast for å redde både dyr og vårt eget liv. Jeg synes det er utrolig trist at det produseres så mye plast. De store næringene må begynne å redusere bruken og finne andre måter å produsere produktene på. Plast er jo viktig, men det skal ikke havne i havet, sier han.

GLADE SØPPELPLUKKERE: Disse jentene var glade for å bidra. Foto: Klara Skovro Thoresen
I FLOTTE OMGIVELSER: Jenny fra Finland tok hanskene fatt og ryddet den vakre stranda på Flø. Hjemme er hun svært opptatt av å kildesortere. Foto: Klara Skovro Thoresen

Hør saken på Radio Volda her: