Drømmer om å jobbe som musiker

Åsmund drømmer om å bli profesjonell musiker

SPILLER OPP TIL DANS: Hardingfela til Åsmund er over hundre år gammel. Den har han fått kjøpt av en lokal spillemann. Foto: Klara Skovro Thoresen

Han er spillemann, fiolinist, konsertmester i Sunnmøre ungdomssymfoniorkester, og han spiller kornett i Volda skolekorps. Nå er Åsmund Arnesen Farstad nominert til Drømmestipendet andre året på rad. 

  – Hvis jeg vinner har jeg lyst til å kjøpe meg ei ny og flott fele. Da vil jeg reise ned til Europa en tur og kjøpe den der, sier Åsmund. 

Han tror Drømmestipendet kan inspirere unge musikere til å fortsette å spille og satse profesjonelt.
  – Det betyr veldig mye å bli nominert som felespiller. Det er veldig kjekt. Det er viktig for kulturen og kulturarven at vi får flere gode felespillere.

Førstepris til spillemannen

Og med hardingfela spiller han stadig opp til dans. Som spillemann vant han i fjor fylkeskappleiken i Sogn og Fjordane.
  – Det var veldig gøy å komme på førsteplass. Det er noe av det beste jeg har opplevd som musiker, sier Åsmund.
  Snart blir det fylkeskappleik i Fosnavåg. Der skal han delta både i klassen for fele og hardingfele. Men i tillegg til å være spillemann, er han også konsertmester i Sunnmøre ungdomssymfoniorkester.
  – For å bli konsertmester må man bli flink. Da sitter man ofte på fremste rad og hjelper til med å lede orkesteret, forteller Åsmund.

Musikk i blodet

Åsmund har vokst opp i en musikalsk familie. Storebror reiser rundt som profesjonell musiker, og både far og mor spiller flere instrumenter. Det lå liksom litt i kortene at det skulle bli musikk for yngstemann også.
  – Jeg begynte å spille fele da jeg var seks år, og tenkte at det hadde vært gøy da pappa ville at jeg skulle begynne å spille noe. Da jeg var åtte begynte jeg på kornett.
  Men ikke nok med det. Åsmund har også vært innom eufonium – en liten tuba – og i dag spiller han i tillegg hardingfele og litt gitar.
  – Hardingfela har åtte strenger, fire over og fire under. Den har veldig flott dekor og et dragehode på toppen, forklarer Åsmund, mens han viser fram den fine fela. 
 

MUSIKAL FYR: Åsmund (15) har flere instrumenter å spille på. Her med den dekorerte hardingfela i handa. Foto: Klara Skovro Thoresen

Drømmer om å være musiker

Det beste med å være musiker synes femtenåringen er det sosiale.
  – Jeg har vært rundt omkring i hele Norge, blitt kjent med mange nye mennesker og lært masse.
  Og det skal han fortsette med. Drømmen er å kunne leve som musiker.
  – Jeg synes det er en viktig egenskap å være musiker. Det er nyttig å kan gi meg mange jobbmuligheter, både som musiker og hvis man skal opptre i andre yrker.
  – Det hadde vært gøy å bli profesjonell musiker og få jobb innenfor musikk. Enten som frilans i forskjellige orkestre og teatre, dirigent eller musikkskolelærer.

Disse er også nominert:

  • Selma Lerkerød Flo (Volda) i kategorien dans
  • Marie Haugen (Ørsta) i kategorien visuell kunst
  • Svenning Veiseth (Hareid) i kategorien musikk
  • Johannes Falk Davidsen (Ulstein) i kategorien musikk

Drømmestipendet

  • ​Drømmestipendet er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping og går til unge kulturutøvere.
  • Elever i kulturskolen kan søke om stipendet på 10.000 kroner. 
  • Stipendutdelingen skal synliggjøre kommunenes arbeid for barn og unge.  
  • Hver kommune kan nominere én person eller én gruppe innen hver av kategoriene: musikk, dans, teater, skapende skriving, sirkus, visuell kunst og annet. 
  • En jury velger ut 100 heldige stipendmottakere hvert år. 
  • I løpet av mai/juni offentliggjøres de som mottar stipend.  

Kilde: Drommestipendet.no