Tar leserne med tilbake til krigen

En tidsreise tilbake til krigen

FORFATTERBESØK: Ingunn Røyset har vokst opp på Hareid og bor på Flø. Her på besøk på Volda folkebibliotek. Foto: Klara Skovro Thoresen. 

Barnebokforfatter Ingunn Røyset lar seg stadig inspirere av gamle dager. Av det blir det bøker.

  – Jeg vil fortelle om den krigshistoria som Norge har, men jeg vil også la dem tenke over hvordan det er å leve i krig, sier Røyset. 

Krig og barndom

For kanskje kan de som leser bøkene til Ingunn Røyset lære litt om hvordan det er å leve i krig.
  – Nå er det 72 år siden det var krig i Norge, men ellers i verden er jo fortsatt krig. Med bøkene kan de kanskje relatere seg litt til barna som lever i krig andre steder.
  Historiene kommer fra de hun selv hørte som barn.
  – Moren min var åtte år da krigen var slutt, så hun opplevde ikke så mye. Men venninna hennes ble evakuert, og sendt sørover i båt uten noen ting. Huset ble brent og dyrene ble drept. Hun opplevde mye dramatisk, men på båten skjedde noe fint da en tysk soldat kom bort. Han ga henne en dukke og viste bilder av familien sin i Tyskland. Det var en av de første historiene jeg hørte omkrigen, så det forma inntrykket mitt veldig. Tyskerne var ikke bare fiender – de var også mennesker som måtte delta i krig.

Men at det ble bøker var litt tilfeldig
  – Jenta mi syntes andre verdenskrig var veldig spennende. Hun trodde det var gøy å leve i gamle dager da det var krig, og kunne godt tenke seg å leve der ei ukes tid, sier Røyset – opprinnelig Hareidsdøl.

Variert leserskare

Hun skriver egentlig for de unge, men vet at det er en god del godt voksne som også liker å lese bøkene hennes. For der reiser tilbake i tid. Og selv om ikke de er så gamle at de husker krigen, så husker de årene etter.
  – 50- og 60- tallet var nå også preget av krigen – med mangel på det ene og det andre, så jeg vet at mange voksne synes det er litt gøy å lese bøkene mine.
  Og Røyset synes også det er gøy å se hvordan ting har forandret seg.
  – Da jeg begynte å skrive var det artig å se hvordan livene våre og samfunnet har endra seg på disse 70 årene. Fra mormora eller oldemora var liten, til hvordan det er nå. Det er både språket, maten, måten du bor på, klærne du har. Det eneste som er likt er at det var mobbing da også.

BØKENE OM DAGNY: Ingunn Røyset med "Dei et ikkje sjokoladepålegg i krigen" og "Aldri fred å få" som handler om Dagny og hennes tidsreise tilbake til krigen. Foto: Klara Skovro Thoresen. 

Engasjerer de unge

Røyset har reist rundt med den kulturelle skolesekken og lest. På besøk hos ulike skoler får hun god respons.
  – Det virker som om nesten alle synes det er spennende. De rekker opp handa og vil gjerne fortelle historier de selv har hørt – om hva besteforeldrene og oldeforeldrene deres har opplevd.
  Venninnene Inger Alvhild (13) og Ida (12) tok turen til Volda folkebibliotek for å høre Ingunn Røyset lese.
  – Det jeg syntes var spennende med at bøkene handlet om krigen var å  vite hvordan de hadde det under sånne forhold. Det var spennende at det var basert på ei sann historie, sier Inger Alvhild.

GLADE I Å LESE: Inger Alvhild Øye Halkjelsvik(12) til venstre og Ida Engjaberg Vartdal (13) syntes det var spennende å høre forfatteren lese fra bøkene sine. Foto: Klara Skovro Thoresen. 

Ny bok på vei

Om ikke lenge kommer også enda en bok. Denne gangen er det sakprosa, men tematikken er den samme.
  – Boka handler om den jente vokser opp i Oslo havnebasseng. Når hun er 12 år gammel starter andre verdenskrig – og hun bor midt oppi det og opplever dramatiske ting.  Jenta som fortalte meg dette er nå 89 år. Med denne boka prøver jeg å gi en sammenfatning av de fem årene med krig i Norge og gi et samlet bilde av hva som skjedde, røper Røyset. 

Hør innslaget på Radio Volda her: