Rekordhøyt søkertall

Folkehøyskolene er i vinden

Møre Folkehøgskule. Foto: Silje-Lisette Tennøy

Det har vært en økning på 3,6 prosent i antall søkere på folkehøgskoler i landet. Møre Folkehøgskule i Ørsta har også mottatt en rekordhøy mengde med søknader, sammenlignet med tidligere år. 

Martin Staxrud
FORNØYD: Rektor Martin Staxrud er glad for at skolen er attraktiv. Foto: Silje-Lisette Tennøy

– Jeg synes det er veldig bra at det er en økning og at vi får full skole, sier rektor ved Møre Folkehøgskule Martin Staxrud.

Det er totalt 204 søkere til Møre Folkehøgskule allerede nå, mot 192 søkere på samme tidspunkt i fjor. Det tilsier en økning på 12 søkere. Skolen har aldri hatt så mange søkere til sammen på denne tiden av året. Omtrent halvparten av søkerne kommer ikke inn på skolen, da det bare er plass til i overkant av 100 elever.

– Det er mange som ikke har sendt inn en fullstendig søknad, og får derfor ikke tilbud om plass. Grunnen til at de ikke sender inn en komplett søknad, er mest sannsynlig fordi de ikke er helt sikre på hva de vil gjøre fra høsten av, sier rektoren ved folkehøyskolen.

Staxrud mener at ungdommen har godt av å få en pause fra karakterjaget. Han er fast bestemt på at det å være elev ved en folkehøgskole er en bra og nyttig erfaring, som gjør at for ungdommen kan få denne pausen.

 – Man lærer veldig mye av det, på en annen måte enn å begynne rett på høgskole eller universitet, utdyper Staxrud.

Staxrud understreker at en folkehøyskole er en skole for alle, og at skolene prøver å nå et bredt spekter av ungdom. Det finnes totalt 689 linjer som er fordelt på 80 folkehøyskoler i Norge. Møre folkehøyskole kan tilby 5 ulike linjer, der tre av de er friluftslivlinjer.

– Det at vi har flere friluftslinjer er noe som har utviklet seg over år, og har litt med hva ungdommen er interessert i, sier Staxrud med et smil om munnen.

Rektoren er ganske sikker på at ungdommen som søker seg til folkehøyskolen i Ørsta er glad i natur.

Valgte beliggenhet

Det som trakk elevene Tuva Marie Hilders Grønnæss og Frank Lindvik til Møre Folkehøgskule, var beliggenheten. De er begge elever ved linjen Body and Mind, som er en av friluftslivlinjene skolen tilbyr.

– Jeg ville primært til et sted med mye fjell og fjorder, annerledes enn østlandsk natur, forklarer Grønnæss.

Frank Lindvik søkte på flere folkehøgskoler. Han vurderte også en friluftslivlinje i Trondheim, men til slutt bestemte han seg for å dra til Ørsta.

– På Møre Folkehøgskule drar vi på endel fjellturer og er mer aktive. På den linjen jeg vurderte i Trondheim måtte man lage natursalmer, og det var jeg ikke helt gira på, ler Lindvik.

Trengte et avbrekk

Både Lindvik og Grønnæss hadde behov for en pause, det er derimot ulik bakgrunn for behovet elevene hadde. Lindvik forteller at han trengte et avbrekk fra arbeidslivet etter ett år i forsvaret og tre år i jobb, og det er nettopp det tiden på folkehøgskolen gir han.

– Jeg har egentlig bare peiset på og satset hardt, så jeg trengte å slappe av og finne ut av hva jeg egentlig vil jobbe med, sier Lindvik.

Grønnæss kommer rett fra videregående skole, og var nesten den eneste fra sitt trinn som valgte å søke seg inn på en folkehøyskole etter disse tre årene. Hun satt studietiden ved et universitet eller en høyskole litt på vent.

– Jeg gikk på en skole hvor det var ganske stort fokus på prestasjoner og sånne ting. Så de fleste begynte rett på et studium, jeg ville derimot ha ett år friår før jeg startet å studere, sier Grønnæss.

Hun tilføyer at det å gå på folkehøyskole sparte henne for mye egen planlegging, da hun ville at friåret skulle bestå av reising.

– På en folkehøyskole får man ett helt år servert, og det er en veldig fin mulighet. Derfor valgte jeg det, forteller Grønnæss.