Høyre vil fjerne sidemålskarakteren

– Det er et angrep på nynorsken

På Høyres landsmøte i helgen ble det vedtatt at de skal gå inn for å redusere antall karakterer i norskfaget, og dermed fjerne sidemålskarakteren.

For de fleste vil Høyres vedtak innebære å fjerne nynorsk, siden hele 89 prosent av norske skoleelever har bokmål som hovedmål.  Lokallaget for Høyre i Volda har ikke rukket å diskutere saken enda. Likevel forteller leder Audun Kristian Høidal at han er usikker på om dette var riktig beslutning.

– Hvis man veit at man ikke får karakter, så kan man risikere at nynorsken blir nedprioritert av bokmålsbrukere... Nynorsk er viktig, det er en berikelse 
for norsk kultur og for språk. Så sånn helt innledningsvis var jeg litt 
småskeptisk da jeg hørte nyheten, forteller han til Radio Volda.

Videre mener han at det er sidemål som er temaet, ikke nynorsk, og at man på den måten kan si at det er et likeverdig vedtak. Likevel ser han at det er klart at nynorsken kanskje vil bli det språket som lider mest av vedtaket. 

Angrep på nynorsk

I Møre og Romsdal hadde omtrent 50 prosent av elevene nynorsk som hovedmål i skoleåret 15/16. Leder i Volda Mållag, Gudrun Kløve Juuhl, mener at vedtaket vil føre til at både lærere og elever med bokmål som hovedmål vil nedprioritere nynorsk som skriftspråk.

– Det er jo i praksis et angrep på nynorsken, fordi det at vi har sidemålsordninger gjør jo at en kan kreve at ansatte i stat og kommune skal svare på nynorsk, og vi kan kreve at lærere og barnehagelærere i nynorskområder skal bruke nynorsk til ungene. Så det er jo med på å opprettholde det at nynorskbrukere kan møte språket sitt i det offentlige. Hvis det ikke blir karakter på sidemål i norsk vil en god del lærere drite i det, og det vil føre til at elevene lærer mindre. 

 

Hør reportasjen her:


Reporter: Ruth Elise Henden